Νέα βήματα στα Βαλκάνια αναμένεται να κάνει η Metlen στο πλαίσιο της διαχείρισης ενέργειας (energy management) που προσφέρει στην αγορά, καθώς η αυξημένη αστάθεια στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «τρομάζει» όλο και περισσότερους καταναλωτές μεσαίας και υψηλής τάσης.
Εκτός από μεγάλες βιομηχανίες, εταιρείες όπως τα σούπερ μάρκετ και οι τηλεπικοινωνίες αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν το ρίσκο που αντιμετωπίζουν από τις διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος.
Με πακέτα που συνδυάζουν το ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες του ομίλου μαζί με ηλεκτρική ενέργεια που αποκτάται από την αγορά (π.χ. χρηματιστήριο και τις διμερείς συμβάσεις), η Metlen προσφέρει τη δυνατότητα σε μεγάλους καταναλωτές να αποκτήσουν ενέργεια σε χαμηλές τιμές για ένα συγκεκριμένο διάστημα που μπορεί να κυμαίνεται από ένα μήνα έως πέντε χρόνια.
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του energy management δίνουν την ευκαιρία στην Metlen όχι μόνο να αποκτήσει νέα πηγή εσόδων αλλά και να προχωρήσει στην προπώληση της ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες της.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου ανέρχεται στα 7 TWh, για το 2024, ενώ το χαρτοφυλάκιο με μονάδες παραγωγής συνέχεια επεκτείνεται. Από τα 350 MW των ΑΠΕ, το 236 MW προέρχονται από τα αιολικά έργα, τα 113 MW από τα φωτοβολταϊκά και 1 MW από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Η μετακύλιση του κόστους
Μετά από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, αυξήθηκε η ανάγκη για σταθερό και προβλέψιμο κόστος τόσο από οικιακούς χρήστες όσο και από τις επιχειρήσεις.
Εκεί που ελάχιστοι μεγάλοι καταναλωτές έδειχναν ενδιαφέρον να κλειδώσουν την τιμή του ρεύματος πριν από το καλοκαίρι, τώρα πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να κλειδώσουν το κόστος της ενέργειας μέσα από λύσεις που προσφέρουν ευελιξία και έλεγχο.
Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους χειρίζονται οι τελικοί καταναλωτές το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, μπορεί να μετακυλήσει πιο εύκολα στον πελάτη το κόστος του ρεύματος, ενώ μια εταιρεία τηλεπικοινωνίας ενδεχομένως να μην μπορέσει να ακολουθήσει την ίδια τακτική χωρίς να απολέσει μερίδιο της αγοράς, αναγκαζόμενη να απορροφήσει το αυξημένο κόστος.
Σημειώνεται ότι αυτή στη στιγμή, η Metlen κάνει trading ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.
Το επόμενο διάστημα σκοπεύει να αποκτήσει αντίστοιχη άδεια για trading στη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Σλοβενία και την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.