ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Το κροατικό θαύμα στις τηλεπικοινωνίες, η Telekom και ο νέος CEO στον ΟΤΕ

Το ράλι επενδύσεων της Hvartski Telekom που έφερε την Κροατία πολύ μπροστά από την Ελλάδα στα σύγχρονα δίκτυα οπτικής ίνας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν. Στοίχημα του Κ. Νεμπή οι επενδύσεις 3 δισ. του ΟΤΕ.

Το κροατικό… θαύμα θέλουν να επαναλάβουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, με έναν Έλληνα στο τιμόνι, τον Κώστα Νεμπή, η Hvartski Telekom (HT) προχώρησε με άλματα τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, φέρνοντας την Κροατία πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα, ενώ οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού ενίσχυσαν σημαντικά και την οικονομική θέση της HT.

Τελικός κριτής των επιδόσεων των δύο θυγατρικών της Telekom στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι χρηματιστηριακές αγορές και το… πόρισμα από τα ταμπλό αντανακλά τη συντριπτική ανωτερότητα της HT έναντι του ΟΤΕ, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, διότι για πολύ καιρό η κροατική θυγατρική δεν είχε «πάρει μπροστά» για να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Ο Κ. Νεμπής ανέλαβε την HT τον Απρίλιο του 2019. Σε βάθος πενταετίας, η μετοχή της έχει απόδοση της τάξεως του 45%, που ξεπερνά την απόδοση των τηλεπικοινωνιακών μετοχών του Stoxx 600. Στην ίδια χρονική περίοδο, και παρά την πολύ καλή πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ είναι μόλις 20%.

Θεαματικά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα

Στην περίοδο διοίκησης από τον Κώστα Νεμπή η HT έχει βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά της αποτελέσματα. Το 2023, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 51,8%, από 87 σε 132 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2019 είχε καθαρά κέρδη 99,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυτή την περίοδο η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας έφθασε το 33%, μια πολύ καλή επίδοση για τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, όπου δύσκολα… κινείται η βελόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Πολύ βελτιωμένα ήταν το 2023 τα περιθώρια κέρδους, με το περιθώριο προ φόρων να ανεβαίνει από το 12,8% στο 15,5% και το καθαρό περιθώριο από το 8,8% στο 12,7%. Σταθερά πολύ υψηλές ήταν οι επενδυτικές δαπάνες (CAPEX), που υπερέβησαν για άλλη μια χρονιά το 20% των εσόδων.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της HT, 2022 - 2023 (χιλ. ευρώ)

Έσοδα983,5041,039,3355.7%
Προσαρμοσμένα EBITDA377,613397,5225.3%
Περιθώριο προσαρμοσμένων EBITDA38.4%38.2%-0.2 π.μ.
EBITDA363,92384,4595.6%
Περιθώριο EBITDA37.0%37.0%0.0 π.μ.
EBIT125,606161,3928.5%
Περιθώριο EBIT12.8%15.5%2.7 π.μ.
Καθαρά κέρδη86,987132,02951.8%
Καθαρό περιθώριο κέρδους8.8%12.7%3.9 π.μ.
CAPEX230,55220,98-4.2%
Σχέση CAPEX / Έσοδα23.4%21.3%-2.1 π.μ.

Το μυστικό της επιτυχίας

Αν αναζητήσει κανείς το μυστικό της επιτυχίας στην Κροατία και της… ταλαιπωρίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να στραφεί στο ζήτημα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων, καθώς στον τηλεπικοινωνιακό τομέα απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα, για να υποστηριχθεί η αύξηση των συνδρομητών και των εσόδων.

Στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, η HT και ΟΤΕ κινήθηκαν περίπου παράλληλα και έχουν ανάλογα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού, με τον ΟΤΕ να υπερτερεί ελαφρώς. Η HT κινείται λίγο πιο γρήγορα στα stand-alone δίκτυα 5G, που αποτελούν την κορυφαία εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας δικτύων.

Όμως, η κροατική θυγατρική της Telekom υπερτερεί συντριπτικά στα σταθερά δίκτυα και όλα δείχνουν ότι αυτή ακριβώς την επιτυχία θέλουν οι Γερμανοί να επαναλάβουν στην Ελλάδα, όπου η ευρυζωνικότητα προωθήθηκε με μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΟΤΕ, οι οποίες δεν ανάγονται μόνο σε αδυναμίες της διοίκησης του Οργανισμού, αλλά σχετίζονται και με τις ιδιαιτερότητες που δημιούργησε στην οικονομία η πολυετής οικονομική κρίση. Βέβαια, την τελευταία πενταετία, παρότι η οικονομία είχε σταθεροποιηθεί και πάλι ο ΟΤΕ έμεινε σε πολύ αργούς ρυθμούς προώθησης των επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο όμιλος της Deutsche Telekom καθυστέρησε τη μετάβαση από τα δίκτυα χαλκού στην οπτική ίνα, «ποντάροντας» από τη δεκαετία του 2000 μάλλον υπερβολικά στην τεχνολογία του DSL για να αποφύγει τις επενδύσεις. Η τεχνολογία DSL, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και στην Ελλάδα και ακόμη έχει κυρίαρχη θέση, επέτρεπε να αυξάνονται οι ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων μέσω των παλιών, χάλκινων καλωδίων. Όμως, η ταχύτητα της ψηφιακής επανάστασης αύξησε γρήγορα και κατακόρυφα τις απαιτήσεις για δεδομένα και η Telekom άρχισε με καθυστέρηση τη μετάβαση στην οπτική ίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία, όπου η Telekom έχει τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη των υποδομών, είχε το 2023 ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με δίκτυα FTTP μόλις 29,8%, ποσοστό μικρότερο ακόμη και από το αντίστοιχο στην Ελλάδα...

Σε κάθε περίπτωση, η HT, ως κύριος φορέας ανάπτυξης των δικτύων της Κροατίας (πρώην μονοπωλιακός πάροχος) έχει προχωρήσει με μεγάλες ταχύτητες το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σταθερών δικτύων της χώρας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πολύ μπροστά από την Ελλάδα, όπου ο ΟΤΕ καθυστέρησε τις δικές του επενδύσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν

Τα στατιστικά της Κομισιόν από την τελευταία έκθεση για την πρόοδο της Ευρώπης προς τους στόχους της ψηφιακής μετάβασης για το 2030 επιβεβαιώνουν πόσο μεγάλη πρόοδο έχει κάνει η Κροατία στην εγκατάσταση σύγχρονων δικτύων οπτικής ίνας και πόσο πίσω έχει μείνει, αντίστοιχα, η Ελλάδα. Και οι δύο χώρες, πάντως, απέχουν ακόμη πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 78,8% κάλυψη του πληθυσμού από γρήγορα δίκτυα (VHCN). Ειδικότερα,

  • Το 2023, στην Κροατία είχε καλυφθεί το 67,8% του πληθυσμού με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Networks – VHCN), με μια αύξηση κατά 10,3% από το προηγούμενο έτος. Έτσι, ενώ απομένουν οκτώ χρόνια από τον στόχο του 100% ως το τέλος του 2030, η Κροατία απέχει 32,2% για να τον επιτύχει.
  • Αντίθετα, στην Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης με δίκτυα VHCN ήταν μόλις 42% το 2023, χωρίς να αναφέρεται από την Κομισιόν το ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2022. Έτσι, απέχουμε 58% από τον στόχο για το 2030.
  • Σε ό,τι τα αφορά τα δίκτυα οπτικής ίνας στις εγκαταστάσεις του συνδρομητή (Fiber To The Premises – FTTP), το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού στην Κροατία έχει φθάσει από το 2023 στο 67,8%, με μια αύξηση που ξεπέρασε το 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Αντίθετα, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 42% και η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τον στόχο του 100% ως το 2023.

Η ταχύτερη ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων στην Κροατία βρίσκεται πίσω και από τις πολύ καλύτερες επιδόσεις της χώρας σε άλλους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, που τα γρήγορα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξής τους. Στις υπηρεσίες Cloud, για παράδειγμα, η Κροατία έχει καλύψει ήδη το 54,3% του ευρωπαϊκού στόχου για το 2030, ενώ η Ελλάδα μόλις το 25,6%. Στα Data Analytics, η Κροατία βρίσκεται στο 68,9% ενώ η Ελλάδα μόνο στο 20,8%.

Νεμπής: Κορυφαίες επενδύσεις στα δίκτυα

Στην τελευταία του επιστολή στους μετόχους της HT, πριν αποχωρήσει για να αναλάβει τον ΟΤΕ, ο Κώστας Νεμπής κάνει αρκετές αναφορές στα επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «ενίσχυση της ηγετικής θέσης του δικτύου μας, με κορυφαίες επενδύσεις στην αγορά στο δίκτυό μας και στην υποδομή Τεχνολογίας Πληροφορικής Επικοινωνιών - ΤΠΕ που επιβεβαιώνει την αφοσίωση στην παροχή της πλατφόρμας για την ψηφιοποίηση της χώρας και μελλοντική επιχειρηματική ανάπτυξη».

Όπως σημειώνει, «οι κορυφαίες επενδύσεις στην αγορά αυξήθηκαν περαιτέρω το 2023, κατά 50,7% ετησίως, φθάνοντας τα 361,4 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του φάσματος (σ.σ.: περιλαμβάνεται και το ποσό για την αγορά φάσματος 5G), κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ακλόνητη αφοσίωσή μας σε περαιτέρω ενίσχυση της ηγεσίας του δικτύου και παροχή της καλύτερης εμπειρίας πελάτη».

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο οπτικής ίνας, τονίζει ότι «επεκτείναμε το ήδη μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στη χώρα αυξάνοντας το αποτύπωμά μας κατά λίγο περισσότερο από 20% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο μας για κάλυψη πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριών με ταχύτητες οπτικών ινών gigabit».

Το μεγάλο στοίχημα από το οποίο θα κριθεί ο νέος CEO του ΟΤΕ, έχοντας αναλάβει καθήκοντα και τυπικά από την αρχή του μήνα, θα είναι αν θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία της Κροατίας με τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας στην Ελλάδα, σπάζοντας την κακοδαιμονία του ΟΤΕ σε αυτόν τον τομέα. Μπροστά του έχει την υλοποίηση ενός πολύ απαιτητικού προγράμματος επενδύσεων 3 δισ. ευρώ, που αν προχωρήσει γρήγορα εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα δώσει απάντηση και στη στασιμότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι πιστεύει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στις νέες προοπτικές του ΟΤΕ με ένα μάνατζερ που έχει δείξει ότι μπορεί να τρέξει γρήγορα τις επενδύσεις. Μέσα στον Ιούλιο, τα κέρδη για τα μετοχή πλησιάζουν το 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είπε για αυξήσεις τιμών, επενδύσεις και ανταγωνισμό ο CEO του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ

Κυβερνητικό stop σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τιμολόγια. Κορυφώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού στη διετία 2023 - 2024. Η στρατηγική για τη θυγατρική στη Ρουμανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντλεί 150 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

O ΟΤΕ προχωρά στην άντληση κεφαλαίων μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD και είναι η πρώτη που υλοποιείται στη χώρα στις ψηφιακές επενδύσεις, με την χρήση δανειακών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.