ΓΔ: 2077.15 -2.47% Τζίρος: 307.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Το κτίριο της Κνεσέτ
Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ με ισραηλινές σημαίες μπροστά.

Ο Βανς απορρίπτει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Ο Τζέι Ντι Βανς καταδίκασε τις συζητήσεις ισραηλινής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ενώ και ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε αντίθεση, τονίζοντας πως τέτοια σχέδια υπονομεύουν την ειρήνη στη Γάζα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εξέφρασε την αντίθεσή του στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κνεσέτ σχετικά με τα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ακολουθώντας την κριτική που διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ εντός της ημέρας.

Κατά την επίσκεψη του Βανς, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την εξέταση δύο νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Βανς, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, δήλωσε: «Η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είναι ότι η Δυτική Όχθη δεν θα προσαρτηθεί από το Ισραήλ, αυτό θα συνεχίσει να είναι η πολιτική μας». Πρόσθεσε πως «αν κάτι τέτοιο θα ήταν μία πολιτική κίνηση, θα ήταν μία πολύ βλακώδης πολιτική κίνηση και προσωπικά το εκλαμβάνω ως ύβρη».

Πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ενδεχόμενο σχέδιο προσάρτησης θα απειλούσε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πως «δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε προς το παρόν», ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Όχι, δεν θα το επιτρέψω. Αυτό δεν θα συμβεί».

Τα σχέδια προσάρτησης υποστηρίζονται κυρίως από την ισραηλινή άκρα δεξιά.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήμ αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Βανς παραδέχθηκε ότι οι επόμενες φάσεις της συμφωνίας, που περιλαμβάνουν τον αφοπλισμό της Χαμάς και την ανοικοδόμηση της Γάζας, θα είναι «πολύ δύσκολες».

Όπως τόνισε, «έχουμε μία πολύ, πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά μας, δηλαδή τον αφοπλισμό της Χαμάς και την ανοικοδόμηση της Γάζας, τη βελτίωση της ζωής για τους ανθρώπους στη Γάζα, αλλά επίσης τη διασφάλιση ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί πια απειλή για τους φίλους μας στο Ισραήλ».

Ο Βανς απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα, στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία, και διευκρίνισε ότι αναζητούνται χώρες πρόθυμες να συμμετάσχουν στη δύναμη αυτή.

Η Χαμάς, μέχρι στιγμής, έχει απορρίψει τον αφοπλισμό, ενώ οι μαχητές της έχουν επανεμφανιστεί σε περιοχές της Γάζας μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συγκρουόμενοι με άλλες ένοπλες οργανώσεις που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου να μην επιτεθεί σε ιρανικά κοιτάσματα και συμφώνησε

Ο Τραμπ δήλωσε πως ζήτησε από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί σε ιρανικά ενεργειακά κοιτάσματα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμφωνεί. Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράν.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για το πλήγμα στο ιρανικό κοίτασμα αερίου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση στο ιρανικό κοίτασμα αερίου συντονίστηκε με τις ΗΠΑ, παρόλο που ο Τραμπ το αρνείται. Δεν αναμένεται νέα επίθεση, εκτός αν υπάρξει ιρανικό πλήγμα στο Κατάρ.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: «Ευλογία» κάθε μέρα των επιθέσεων στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Ζεέβ Ελκίν χαρακτήρισε «ευλογία» για το Ισραήλ τις καθημερινές επιθέσεις κατά του Ιράν και τόνισε πως στόχος είναι η παράταση και η ενίσχυση των ζημιών που προκαλούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία απειλεί απάντηση με στρατιωτικά μέσα στις επιθέσεις Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, αν χρειαστεί, ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον κρατών του Κόλπου μετά τον πόλεμο ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση Πεζεσκιάν για πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της χώρας μπορεί να επιφέρουν ανεξέλεγκτες συνέπειες παγκοσμίως, μετά το χτύπημα στο South Pars. Αντίποινα προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Γαλιμπάφ.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο καταδικάζει δολοφονία Ιρανών ηγετών μετά από πλήγματα

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τη «δολοφονία» Ιρανών ηγετών σε αεροπορικά πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ, μετά τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί στην Τεχεράνη. Η Ρωσία ζητά εκεχειρία και συνομιλίες, επικρίνοντας σφοδρά τις επιθέσεις.