H μετοχή της Cenergy μετά το εντυπωσιακό +137% το 2023, συνεχίζει και μέσα στο 2024 τις «υψηλές πτήσεις» με κέρδη 25% και διατηρεί σταθερά κεφαλαιοποίηση πάνω από τη μητρική Viohalco (1,7 δισ έναντι 1,65 δισ.).
Αιτία είναι τα ενισχυμένα αποτελέσματα την τελευταία τριετία και κυρίως οι προοπτικές στους δύο κλάδους που δραστηριοποιείται με τις θυγατρικές Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου.
Τα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδωσαν μια γεύση του τι θα ακολουθήσει αφού τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν, το ανεκτέλεστο έργων ενισχύθηκε και οι επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.
Πλέον, η μεγάλη ζήτηση στα καλώδια (υποβρύχια, χερσαία και υπόγεια) συνεπικουρείται και από τα έργα των χαλύβδινων σωλήνων αφού η κατασκευή αγωγών για μεταφορά φυσικού αερίου, υδρογόνου κ.α. ανθεί κα πάλι.
Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 24% στο πιο αδύναμο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος ενισχύθηκε 4% στα 396 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 24% στα 54,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ, 54% πάνω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Δεδομένου ότι διαχρονικά πρόκειται για το πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους η διοίκηση επανέλαβε τον στόχο για κέρδη ebitda στο σύνολο της χρήσης μεταξύ 230-250 εκατ. ευρώ.
Αυτό που ικανοποιεί τη διοίκηση είναι η ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους EBITDA. Aπό 11,5% πέρσι στο 13,7 φέτος με σημαντική συμβολή του τομέα των σωλήνων, ο οποίος παρά τον χαμηλότερο τζίρο εμφάνισε περιθώριο κέρδους ebitda κοντά στο 17% ως απόρροια των έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας που εκτέλεσε.
Το ανεκτέλεστο έργων στο τέλος του πρώτου τριμήνου βρίσκεται στα 3,1 δισ. ευρώ (πάνω από τα 2/3 στα καλώδια) και έχει ενισχυθεί περαιτέρω στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Στο ανεκτέλεστο δεν περιλαμβάνονται οι καθημερινές παραγγελίες με μικρό χρονικό ορίζοντα παράδοσης, όπως απλά καλώδια για το σπίτι, τηλεπικοινωνιακά καλώδια, κοιλοδοκοί για την οικοδομή κ.α.
Μεγαλώνει η παραγωγή των εργοστασίων σε Κόρινθο και Θήβα
Η Cenergy επενδύει και φέτος 120 -130 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο (υποβρύχια καλώδια) και στη Θήβα (χερσαία καλώδια), καθώς επίσης και στη μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου.
Οι επενδύσεις στην Κόρινθο ολοκληρώνονται στο τέλος του 2024 και από την αρχή του 2025 το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στα υποβρύχια καλώδια. Οι επενδύσεις για την αύξηση του capacity στο εργοστάσιο της Θήβας (χερσαία καλώδια) θα ολοκληρωθούν το 2025.
Από το εργοστάσιο της Θήβας έχει μεταφερθεί παραγωγή και στο εργοστάσιο στον Ελαιώνα Βοιωτίας το οποίο θα λειτουργήσει προς το τέλος του έτους. Επίσης, και στη Θίσβη Βοιωτίας δρομολογήθηκαν διάφορες στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα.
Η διοίκηση στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών εκτίμησε ότι η κερδοφορία του τομέα των καλωδίων θα ενισχυθεί σημαντικά το 2025 από τα υποβρύχια καλώδια και το 2026 από τα χερσαία καλώδια.
Η επένδυση 300 εκατ. δολ. στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ
Βέβαια, το next big thing για τη Cenergy αποτελεί η μεγάλη επένδυση κατασκευής μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ. Όπως έχει γνωστοποιήσει η ίδια η εταιρεία η θυγατρική της στις ΗΠΑ με την επωνυμία Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, με την τελική επενδυτική απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμα.
Η εταιρεία όμως μετά από αίτημα στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιλέξιμων δαπανών και εξασφάλισε φορολογικές απαλλαγές ύψους 58 εκατ. ευρώ για την εν λόγω μονάδα. Παράλληλα, η Hellenic Cables Americas βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης ενός παραθαλάσσιου ακινήτου, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres) στο Wagners Point της Βαλτιμόρης, καθώς η μονάδα θα πρέπει να έχει και λιμάνι.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η θυγατρική της Viohalco είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αν και από τη διοίκηση υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση και αναφέρουν για παράδειγμα ότι αν δεν προχωρήσει η επένδυση, η εξαγοραζόμενη έκταση θα μπορούσε να επαναπωληθεί.
Ο σχεδιασμός πάντως προβλέπει προσεκτικά βήματα με την κατασκευή πρώτα μονάδας χερσαίων καλωδίων και στη συνέχεια υποβρυχίων καλωδίων. Στην ερώτηση αν θα πάνε μόνοι τους ή με συνεταίρο η απάντηση είναι ότι εξετάζονται όλα τα δεδομένα, αλλά όπως επισημαίνουν αν η επένδυση γίνει τμηματικά θα μπορούσε η ελληνική εταιρεία να «σηκώσει» μόνη της το κόστος.
Στις ΗΠΑ η πράσινη μετάβαση έχει μείνει λίγο πίσω για αυτό και η ζήτηση στα υποθαλάσσια καλώδια θα ενισχυθεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και το δίκτυο των χερσαίων καλωδίων της χώρας είναι παλιό και χρειάζεται αναβάθμιση, για αυτό και το πρώτο βήμα της Cenergy, αν ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα είναι για μονάδα χερσαίων και υπόγειων καλωδίων.
Γενικότερα η αγορά των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενη στα καλώδια για αυτό και ο παγκόσμιος leader στη συγκεκριμένη αγορά, η ιταλική Prysmian, εξαγόρασε τον Απρίλιο την τοπική Encore Wire, έναντι 3,9 δισ. ευρώ ή 4,2 δισ. δολάρια, η οποία παράγει καλώδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στην οικοδομή.