Στην υπεραξία που συνεπάγεται για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης, η εγκατάσταση πανελλαδικά 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, έργο προϋπολογισμού έως και 1 δισ ευρώ, «ποντάρει» μεταξύ άλλων η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδυτές.
Το χρονοδιάγραμμα έναρξης του διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά ο Κ.Χατζηδάκης συνδέεται με μια σειρά θετικών εξελίξεων για την θυγατρική της ΔΕΗ. Τέτοια εξέλιξη είναι και το φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών, για το οποίο εξετάζεται η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως αποκάλυψε επίσης χθες ο πρόεδρος του ιδρύματος, Βέρνερ Χόγερ.
Ούτως ή άλλως, μια σειρά από κινήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι το παιχνίδι των smart meters ανοίγει. Για παράδειγμα στο νέο φιλόδοξο 10ετές business plan που καταρτίζει την περίοδο αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο να είναι έτοιμο σε ενάμισι μήνα, κεντρικό ρόλο έχει η αντικατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων παμπάλαιων ρολογιών με τα οποία μετριέται σήμερα η κατανάλωση ρεύματος. Ένα μοντέλο τεχνολογικά εντελώς ξεπερασμένο, συχνά υπεύθυνο για λάθος καταμετρήσεις με συνέπεια τα παράπονα των καταναλωτών, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εμποδίσει τις ρευματοκλοπές.
Πώς θα χρηματοδοτηθεί
Κλειδί ωστόσο για ένα έργο τέτοιου ύψους προϋπολογισμού, είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί και κατά πόσο θα επωμιστεί τελικά ο ίδιος ο καταναλωτής το κόστος τοποθέτησης των έξυπνων μετρητών, μέσω αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου. Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση είναι ότι θα ληφθούν υπόψιν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι και ότι η εγκατάσταση θα γίνει τμηματικά, αλλά και κατόπιν εξέτασης μιας σειράς προτάσεων, προκειμένου η επιβάρυνση να είναι η μικρότερη δυνατή.
Κεντρικό επίσης ρόλο στο κεφάλαιο «έξυπνοι μετρητές» διαδραματίζει και το αίτημα που πρόκειται να υποβάλει η ΔΕΗ προς την ΡΑΕ, να αλλάξει άμεσα το ισχύον πλαίσιο, βάσει του οποίου η ρυθμιζόμενη απόδοση που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η θυγατρική της, και που σήμερα είναι 7%, καθορίζεται ανά έτος.
Το αίτημα της ΔΕΗ είναι η απόδοση αυτή να προσδιορίζεται πλέον σε βάθος 10ετίας, όπως ισχύει σε πολλές χώρες, προκειμένου οι αυριανοί μέτοχοι του ΔΕΔΔΗΕ να γνωρίζουν από πριν τι έχουν λαμβάνειν μέχρι και το 2030, εν είδη κινήτρου μπροστά στα έργα δισεκατομμυρίων που έχει να φέρει σε πέρας ο διαχειριστής, όπως το project των «έξυπνων» μετρητών.
Ένας τέτοιος «καθαρός διάδρομος» εκτιμάται ότι είναι απαραίτητος για την προσέλκυση επενδυτών ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία προφανώς συνδέεται και το μεγαλόπνοο πλάνο των smart meters, αφού απαιτούνται πολύ μεγάλα κεφάλαια.
Στόχος σε κάθε περίπτωση της ΔΕΗ είναι η αντικατάσταση των παμπάλαιων «ρολογιών» με τα οποία υπολογίζεται σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, να έχει γίνει το αργότερο μέσα στην προσεχή 5ετία, βάζοντας οριστικό τέλος σε ένα δεκαετές σίριαλ άγονων διαγωνισμών, προσφυγών στο ΣτΕ, καταγγελιών, κοκ.
Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες
Το εγχείρημα αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, αμερικανικών και κινεζικών προμηθευτών. Σε αυτήν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά παγκοσμίως, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων η Landis+Gyr (με έδρα την Ελβετία αλλά ιδιοκτήτη την ιαπωνική Toshiba), οι αμερικανικές GE Digital Energy, Itron, Aclara και Sensus, η γερμανική Elster Group και η κινεζική Holley Metering. Είναι μια αγορά με τεράστια ζήτηση που μόνο στην Κίνα αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να φτάσει το 2021 στα 120 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 62,3 εκατ. το 2015.
Όλοι ωφελημένοι
Σε πρακτικό επίπεδο, η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ωφελεί τους πάντες για διαφορετικούς λόγους τον καθένα:
Τους καταναλωτές, καθώς αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα τους ακόμη και εξ αποστάσεως, η καταμέτρηση των κιλοβατωρών που χρησιμοποιούν γίνεται σε real time και έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα κατά πόσο ξοδεύουν ρεύμα πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μπορούν να προσφέρουν σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια, στα οποία ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να μειώνει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες του συστήματος. Σε ώρες μεγάλης διαθεσιμότητας ενέργειας -όταν για παράδειγμα λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά- εκείνος θα μπορεί να επιβραβεύεται με χαμηλότερες τιμές, ενώ σε ώρες υψηλής ζήτησης θα χρεώνεται περισσότερο.
Το διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα έχει στα χέρια του πληθώρα πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες, βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους, καλύτερη δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης, αλλά και έλεγχο των ρευματοκλοπών.
Τέλος, τη ΔΕΗ καθώς θα μπορεί να ασκήσει περισσότερο ενεργητική πολιτική απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές (60.000 πελάτες της οφείλουν 800 εκατ ευρώ).