ΓΔ: 2025.85 0.33% Τζίρος: 76.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:37
Nestle
Φώτο: Το εργοστάσιο της Nestle στη Γερμανία. Credits: Shutterstock

Σε κρίση η Nestlé που αλλάζει σελίδα με νέα ηγεσία εν μέσω σκανδάλων

Η Nestlé αλλάζει ηγεσία μετά από σκάνδαλα, πτώση μετοχής 45% και στρατηγικά λάθη που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της εταιρίας.

Σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας της βρίσκεται η Nestlé, με τον νέο CEO του κολοσσού, Philipp Navratil, να μιλάει για πρώτη φορά στους εργαζομένους σε παγκόσμια διαδικτυακή συνάντηση και να δεσμεύεται να παρουσιάσει σύντομα ένα σαφές σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Η αλλαγή ηγεσίας έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία: η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας της από το 2022, η στρατηγική κατεύθυνση αμφισβητείται έντονα και η αξιοπιστία της εταιρείας έχει τρωθεί από σκάνδαλα και κακή διαχείριση. Παράλληλα, ο πρόεδρος Paul Bulcke ανακοίνωσε πρόωρη αποχώρηση, παραδίδοντας τα ηνία στον Pablo Isla, πρώην CEO της Inditex. Η νέα ηγετική ομάδα καλείται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι επενδυτές, απογοητευμένοι με τη στρατηγική κατεύθυνση της ελβετικής εταιρείας, μπορεί να καλοδεχτούν έναν ηγέτη που αποφεύγει τις μακρές συναντήσεις και εστιάζει στην υλοποίηση. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 45% από το υψηλό του 2022, εξαιτίας της πτώσης όγκων πωλήσεων, των αυξημένων δαπανών, της ασταθούς ζήτησης και των αστοχιών μιας διοίκησης που θεωρείται όλο και πιο αποκομμένη από την πραγματικότητα, μέσα στα γραφεία από ατσάλι και γυαλί στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Προστίθεται και το σκάνδαλο της αποπομπής του πρώην CEO Laurent Freixe, λόγω αδήλωτης ερωτικής σχέσης, αλλά και ο χειρισμός του προέδρου Paul Bulcke στην υπόθεση, που μετέτρεψε τη Nestlé —με τη φήμη της για σταθερή διοίκηση, εταιρικές αξίες και αξιόπιστα μερίσματα— σε υλικό για ταμπλόιντ. Υπήρξαν μάλιστα και υποψίες ότι η παραβατική συμπεριφορά του Freixe ήταν «ανοιχτό μυστικό».

Υπό νέα ηγεσία και πάλι ο κολοσσός των τροφίμων

Η ελβετική εταιρεία βρίσκεται πλέον υπό νέα ηγεσία μετά τις εξελίξεις της εβδομάδας προσθέτοντας ακόμα ένα όνομα στον ανεπιτυχή κύκλο των τελευταίων ετών. Πριν τον Navratil ήταν ο Freixe και ένα χρόνο νωρίτερα, το 2023, ο Mark Schneider.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Bulcke, βετεράνος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιάσει. Τη θέση του θα αναλάβει ο Pablo Isla, πρώην επικεφαλής της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Zara, Inditex SA.

«Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός — ίσως ακόμα και για μια επαναστατική προσέγγιση, όχι απλώς μια εξελικτική», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης στη Deka Investment. «Η εταιρεία έχει τεράστιο δυναμικό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την αναστροφή. Χρόνια εφησυχασμού έχουν συσσωρευτεί, μαζί με τη λάθος στρατηγική».

Η συνεχής αλλαγή ηγεσίας αποκάλυψε αδυναμίες στη διακυβέρνηση και τον προγραμματισμό διαδοχής της Nestlé, που ήρθαν στο φως μέσα στη γενικότερη στρατηγική στασιμότητα. Η ανάπτυξη πωλήσεων υποχώρησε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, ενώ μονάδες όπως το εμφιαλωμένο νερό και οι βιταμίνες παρουσίασαν χαμηλές επιδόσεις.

Η ιστορία αυτή βασίζεται σε συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Nestlé, προσωπικό και επενδυτές, μερικοί από τους οποίους ζήτησαν ανωνυμία. Εκπρόσωπος της Nestlé δήλωσε ότι ο Bulcke δεν εξαναγκάστηκε να φύγει νωρίς. Η εταιρεία έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι ο Bulcke προσπάθησε να προστατεύσει τον Freixe κατά την αρχική έρευνα.

Ο νέος CEO και ο νέος πρόεδρος στοχεύουν να προωθήσουν τις αλλαγές που ζητούν οι μέτοχοι. «Πρέπει τώρα να ληφθούν σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανακοίνωση η Flossbach von Storch, επενδυτής της Nestlé. «Αυτό περιλαμβάνει στρατηγική αναθεώρηση, ανάλυση των προοπτικών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ανά κατηγορία και μείωση του τεράστιου χρέους».

Πολλά πήγαν στραβά τα τελευταία χρόνια. Το 2023 η Nestlé ανακοίνωσε υποτίμηση 1,9 δισ. φράγκων στην εταιρεία θεραπείας αλλεργίας Palforzia, ενώ αντιμετώπισε έλεγχο στη Γαλλία μετά από πρόστιμο για παράνομες πρακτικές στο φυσικό μεταλλικό νερό Perrier.

Το χρέος έχει εκτιναχθεί λόγω εξαγορών, επαναγορών μετοχών και μερισμάτων, ενώ η μετοχή υποαποδίδει. Η αποτίμηση βρίσκεται πλέον σε παρόμοια επίπεδα με αυτή της Unilever, ενώ μέχρι το 2022 διαπραγματευόταν με premium.

Η κρίση πλήττει και την εικόνα της Ελβετίας

Η κρίση της Nestlé είναι ακόμη ένα πλήγμα για την εικόνα της Ελβετίας, που εδώ και δεκαετίες προβάλλεται ως σύμβολο αξιοπιστίας και σταθερότητας.

Πιο χαρακτηριστικά, η Credit Suisse κατέρρευσε και η UBS Group AG χρειάστηκε να επέμβει για τη διάσωση, ενώ τώρα βρίσκεται σε σύγκρουση με την ελβετική κυβέρνηση για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο διεθνώς για διπλωματικό φιάσκο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, που κατέληξαν σε δασμό 39% — τον υψηλότερο για ανεπτυγμένη χώρα.

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη Nestlé. Αν και διαθέτει εργοστάσια παγκοσμίως, η παραγωγή των καψουλών Nespresso γίνεται αποκλειστικά στην Ελβετία. Οι παγκόσμιες πωλήσεις Nespresso ανήλθαν σε 6,4 δισ. φράγκα το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Nestle: Μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές εδώ και δεκαετίες έκανε φέτος

Στο τρίτο τρίμηνο, ο όγκος της εταιρείας μειώθηκε συνολικά κατά 0,2%, καθώς ο όμιλος αύξησε τις τιμές κατά 9,5%. Αν και αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική της αύξησης των τιμών μπορεί τελικά να προσκρούσει σε ένα όριο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελεγχόμενες οι ανατιμήσεις από Nestle παρά το διπλάσιο ενεργειακό κόστος

Μεσοσταθμικά και συνυπολογιζομένων των προσφορών, η εταιρεία προχώρησε σε ανατίμηση 3% στον καφέ, ενώ το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 100%, τα υλικά συσκευασίας κατά 30% - 40% και η πρώτη ύλη κατά 65%.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν πιάνουν τη βάση υγιεινής διατροφής 6 στα 10 προϊόντα της Nestle

Εσωτερική έκθεση του ελβετικού κολοσσού των τροφίμων, που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times, επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα τρόφιμα και ποτά που παράγει παίρνουν χαμηλή βαθμολογία με βάση το σύστημα αξιολόγησης της Αυστραλίας.