Η Ινδία επιχειρεί να «ανοίξει» την αγορά της Μεσογείου και της Ευρώπης και έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι το πρώτο σκαλοπάτι στην προσπάθεια αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχειρηματική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Ινδία την περίοδο 20-24 Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Είναι μια πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας κ. Κώστα Φραγκογιάννη και του Enterprise Greece. Κομβικό ρόλο στη διοργάνωση του ταξιδιού αυτού και κυρίως στο πρόγραμμα και στις συναντήσεις που θα έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες με Ινδούς ομολόγους τους έπαιξε ο Ινδός πρέσβης Ρουντρέντρα Ταντόν, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος και προσηλωμένος στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται πως τον περασμένο Αύγουστο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει τρεις σταθμούς: το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη το τεχνολογικό.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γενοσήμων στον κόσμο.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδος - Ινδίας το 2022 ανήλθε στα 1,32 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Ινδία σε 1,08 δισ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας μας θα προσπαθήσουν να αλλάξουν οι Ελληνες επιχειρηματίες που θα βρεθούν για να κλείσουν εμπορικές και όχι μόνο συμφωνίες με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και με την κυβέρνηση της Ινδίας. Σε διακρατικό επίπεδο θα επιδιωχθούν συμφωνίες για την προσέλκυση εργατών από την Ινδία στην Ελλάδα.
Οι πρώτες επενδύσεις σε Ινδία και Ελλάδα
Η μοναδική ελληνική επένδυση στην Ινδία είναι η μονάδα παραγωγής κρουασάν της Chipita που εξαιρέθηκε από το deal της πώλησης της ελληνικής εταιρείας στη Mondelez. Στο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν το 40% κατέχει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Bespoke και το 60% η τοπική εταιρεία τροφίμων Britannia.
Στην Ελλάδα οι επενδύσεις ινδικών κεφαλαίων είναι περισσότερες. Η αρχή έγινε με τον Ινδοκαναδό Πρεμ Γουάτσα τα χρόνια της κρίσης, ο οποίος σήμερα ελέγχει τη Eurobank, τη Εurolife, την Grivallia και την Praktiker Hellas ενώ διατηρεί συμμετοχή 5% και στη Mytilineos.
Στον τομέα των τροφίμων ξεχωρίζει το Switzgroup του Ινδού κροίσου Ταϊτζούν Κορακιουάλα ο οποίος από το 2017 έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξαγορών στον κλάδο. Μέχρι σήμερα, όμιλος έχει προχωρήσει σε 10 εξαγορές εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών όπως Κρητών Αρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κ.α.
Τα ελληνικά assets του SwitzGroup το 2023 είχαν τζίρο 150 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA άνω των 15 εκατ. ευρώ, με εργατικό δυναμικό 1.200 ατόμων.
Επίσης, στον τομέα των παραχωρήσεων η ινδική GRM μετέχει μαζί με την Τέρνα στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι. Η τελευταία μεγάλη επένδυση ινδικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι το εργοστάσιο φαρμάκων στη Βοιωτία από την Intas Pharmaceuticals.
Οι επιχειρηματίες που θα ταξιδέψουν στην Ινδία
Στην επιχειρηματική αποστολή θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Aλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Γιώργος Προκοπίου της Dynamoc Tankers, o Στέργιος Λογοθετίδης της Οrganic Electronic Technologies, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, o Γιώργος Πολέμης της ενεργειακής DP Pumps, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, ο Αθανάσιος Λιάγκος του ΟΛΘ, ο Κ. Κωνσταντόπουλος του Coffee Island, εκπρόσωποι των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, του τουριστικού ομίλου Mitsis κ.α.
Στην Ινδία θα ταξιδέψει και ο Κ. Μπήτρος της HIG Capital, η οποία μετά από εννέα εξαγορές εταιρειών στον κλάδο των logistics και των μεταφορών στην Ελλάδα είναι ο leader της αγοράς με ποσοστό 18%. Στόχος η σύναψη συμφωνιών για τις πρώτες διηπειρωτικές μεταφορές.
Από το ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείψει και ο CEO του Switzgroup Ηλίας Ντάβος, ο οποίος θα παρουσιάσει και την εμπειρία του ομίλου από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ινδικών κεφαλαίων ενόψει του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που «τρέχει» το ταμείο.
Κυβερνητικοί αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες αναφέρουν πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ινδία των 1,4 δισ. κατοίκων και επισημαίνουν πως «σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή είναι τα ιδιαίτερα αισθήματα που τρέφουν οι Ινδοί για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.