Η επικύρωση, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, η οποία έχει την άδεια εκμετάλλευσης του σήματος GAP στην Ελλάδα, δημιούργησε μία «μαγική εικόνα» στα περυσινά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Συγκεκριμένα προέκυψαν έσοδα 3,57 εκατ. ευρώ από διαγραφή οφειλών προς μη ουσιώδεις πιστωτές – πρόκειται για «κούρεμα» 95% των οφειλών – βάσει της δικαστικής απόφασης. Αυτό είναι και ο βασικός λόγος που τα κέρδη μετά φόρων επταπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ από 314 χιλ. ευρώ που ήταν το 2021.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν σε 11,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10,9% σε σχέση με το 2021 όπου είχαν ανέλθει σε 10,2 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της περσινής χρήσης, η καθαρή θέση της εταιρείας παρέμεινε αρνητική και διαμορφώθηκε σε 15,3 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής στις παρατηρήσεις του, τίθεται θέμα ουσιώδους αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα πέρα από τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (15,3 εκατ. ευρώ) γίνεται αναφορά και στον υψηλό δανεισμό (16,9 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τον ορκωτό «(…) υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει την δραστηριότητα της».
Αναφορά κάνει ο ορκωτός ελεγκτής και στις ανέλεγκτες χρήσεις της εταιρείας, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναφορά της διοίκησης της Μαρινόπουλος για δύο πρόσφατες οικονομικές χρήσεις: «Ο φορολογικός έλεγχος (…) για την χρήση 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τις χρήσεις 2019 και 2020 ο ως άνω έλεγχος αποφασίστηκε από την Εταιρεία, ότι δεν θα διενεργηθεί».
Η εταιρεία μέσω της έκθεσης της για την περσινή οικονομική χρήση φέρνει στο φως το τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που εγκρίθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο από το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου ήρθε να να ανατρέψει προηγούμενη δικαστική απόφαση απόρριψης της εξυγίανσης που είχαν ζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο και ο e- ΕΦΚΑ.
Όπως προαναφέρθηκε με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης η εταιρεία προχώρησε στην διαγραφή 95% των οφειλών της προς τους μη ουσιώδεις πιστωτές της. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στα τέλη του 2022 στην έκδοση εγκριτικής απόφασης για ρύθμιση σε 180 άτοκες δόσεις των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της εταιρείας, με ταυτόχρονη ακύρωση όλων των παλαιότερων υφιστάμενων ρυθμίσεων. Στις αρχές της φετινής χρονιάς το ποσό αυτό προσδιορίστηκε σε 2,75 εκατ. ευρώ (περίπου 15.300 ευρώ η κάθε δόση).
Αντίστοιχα ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην ρύθμιση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών της εταιρείας σε 180 άτοκες δόσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 1,73 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη ακύρωση όλων των παλαιότερων υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία που είχαν πέρυσι και ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα της προ πανδημίας περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις αυτές δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές που πέτυχε πέρυσι η εταιρεία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2019, την τελευταία προ πανδημίας χρονιά, ο κύκλος εργασιών ήταν στα 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 στα 11,1 εκατ. ευρώ.