ΓΔ: 1421.08 1.20% Τζίρος: 57.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Όμιλος Κοπελούζου

Στο επενδυτικό συνέδριο Αιγύπτου - ΕΕ στο Κάιρο ο όμιλος Κοπελούζου

Το συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο ορόσημο μετά την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ε.Ε.

Επενδυτικό συνέδριο με επίκεντρο τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Ιουνίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Al Manara» στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο ορόσημο μετά την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ε.Ε και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και μεγάλων διεθνών εταιρειών και επενδυτών. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Στο συνέδριο αυτό ο όμιλος Κοπελούζου είχε σημαντική και επιτυχή παρουσία. Ο ιδρυτής του Ομίλου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου, προσκλήθηκε και συμμετείχε και σε «κλειστή» συνάντηση / Roundtable Discussion με τους δύο Προέδρους, τον Πρόεδρο El-Sisi και την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία συμμετείχε ιδιαίτερα περιορισμένος αριθμός υψηλών προσκεκλημένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κοπελούζος είχε την τιμή να είναι ο μόνος Έλληνας επιχειρηματίας που συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, εκπροσωπώντας την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία των έργων που αναπτύσσει ο Όμιλος για την Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & Διευθύνων Σύμβουλος της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος «GREGY»,  κ. Ιωάννης Καρύδας, προσκλήθηκε στη συζήτηση με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρουσίασε το «GREGY» και ανέδειξε τη σημασία του, όχι μόνο για την Αίγυπτο και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στην προσπάθεια ανθρακοποίησης της, της επίτευξης μηδενικών ρύπων και ενεργειακής ασφάλειας. Ο κ. Καρύδας υπογράμμισε, επίσης, την ευθυγράμμιση του έργου με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr. Mohamed Shaker, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας (DG ENERGY) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Ditte Juul Jørgensen, ο Γενικός Διευθυντής Γειτονίας και Διεύρυνσης (DGNEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Gert Jan Koopman, καθώς και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρύδας τόνισε τη σημασία του «GREGY» προκειμένου η Ευρώπη να απανθρακοποιήσει ταχύτερα το ενεργειακό της μείγμα, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της, αξιοποιώντας το πλούσιο «πράσινο» δυναμικό και τις διαθέσιμες εκτάσεις της Αιγύπτου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρύδας υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το «GREGY», τα οποία δεν θα είναι μόνο ενεργειακά και περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικο-οικονομικά, με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, με όφελος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως δε τόνισε, το «GREGY» εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Η ταυτότητα του GREGY Project: Ένα «πράσινο οικοσύστημα» 

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ενταγμένο έργο στη λίστα  Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. 
  • Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2  κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. 
  • Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. 
  • Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με το GREGY από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Βιομηχανία από το GREGY. 

Ο Όμιλος Κοπελούζου με τα στρατηγικής σημασίας έργα πoυ αναπτύσσει βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων και των διεθνών διεργασιών, μετουσιώνοντας το όραμα για μια πράσινη οικονομία σε ένα έργο σταθμό για την Ν.Α. Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Kopelouzos-Sissi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση προέδρου Σίσι με τον Δημ. Κοπελούζο για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου "GREGY Project" για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
kopelouzos sisi aigyptos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση είχε ο Δ. Κοπελούζος με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν κατά βάση η υλοποίηση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Omilos-Kopelouzou-Karydas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Κοπελούζου: Η στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης «GREGY»

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -  Αιγύπτου στοχεύει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω τη Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.