ΓΔ: 1391.1 -0.47% Τζίρος: 25.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πώς η Bundesliga έγινε από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Από την ίδρυση της Bundesliga οι μισθοί αυξήθηκαν ραγδαία και νέες πηγές εσόδων συνέβαλαν στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αθλήματος με την ανάπτυξη να επιταχύνεται όταν εισήλθε η ιδιωτική τηλεόραση.

Όταν ιδρύθηκε η Bundesliga πριν από 60 χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών συνέχισε να κάνει και μία δεύτερη δουλειά, λόγω των πολύ περιορισμένων απολαβών με το ανώτατο μισθολογικό όριο όταν ιδρύθηκε το πρωτάθλημα να έχει οριστεί στα 1.200 μάρκα.

Όπως αναφέρει η DW, σήμερα εκτιμάται πως ο μέσος ετήσιος μισθός των επαγγελματιών της Bundesliga κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υψηλόμισθοι της πρωταθλήτριας Μπάγερν Μονάχου φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε απολαβές.

Ο σύμβουλος παικτών Στέφαν Μπακς θεωρεί ότι τα ποσά αυτά είναι δικαιολογημένα: «Εάν οι αστέρες του Χόλιγουντ μπορούν να κερδίζουν εκατομμύρια, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αστέρες του ποδοσφαίρου, αφού διασκεδάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Δεν είναι πια ένα άθλημα όπως ήταν παλιά, αλλά ένα καλά οργανωμένο τμήμα μιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας».

Όπως σημειώνει η DW, μόνο την τελευταία εξαετία το συνολικό κόστος προσωπικού στην Bundesliga για επαγγελματίες και προπονητές αυξήθηκε από 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ. «Όλοι όσοι παίζουν στην Bundesliga θα πρέπει να είναι ευγνώμονες κάθε μέρα - σε όποια ομάδα και αν ανήκουν - που έχουν αυτό το ταλέντο», είχε σχολιάσει στις αρχές του 2017 ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής λίγκας Κρίστιαν Ζάιφερτ.

Ακόμη και η απώλεια εσόδων κατά την πανδημία μείωσε τους μισθούς ελάχιστα και μονάχα προσωρινά. Πλέον κάθε ταλαντούχος παίκτης έχει και έναν σύμβουλο. Σύμφωνα με τον Μπακς πάντως, οι σύμβουλοι συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους προσωπικού μόνο σε περιορισμένο βαθμό: «Επιταχύνουν την αύξηση των αμοιβών, όμως δεν είναι και ο λόγος ύπαρξης ή διατήρησης αυτού του συστήματος».

Οι πλουσιοπάροχες πληρωμές βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, ενώ οι εκκλήσεις για ένα «ανώτατο μισθολογικό όριο», όπως αυτό που ισχύει στο NBA, αποτυγχάνουν τακτικά. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες της UEFA για ένα πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα οικονομικά ζητήματα, μέσω του Financial Fair Play, έχουν αποβεί έως τώρα μονάχα εν μέρει αποτελεσματικές.

Πάντως κανένας γερμανικός σύλλογος δεν αγοράζει παίκτες δαπανώντας ποσά-ρεκόρ, όπως τα 222 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ το 2017, αν και για την Μπάγερν, ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ δεν φαίνονται πλέον εμπόδιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί χωρίς υπερτουρισμό σύμφωνα με γερμανικό μέσο

Σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπο Merkur.de. που έχει κάθε μήνα δεκάδες εκατομμύρια επισκέψεις, «τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας είναι ένας δημοφιλής διεθνής προορισμός διακοπών κάθε χρόνο που όμως συγκεντρώνουν μεγάλα πλήθη τουριστών».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα εντυπωσιάζει με ψηφιακή διαφημιστική καμπάνια στο UEFA Euro 2024

Η καμπάνια η οποία ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου 2024, υπό το σύνθημα "Greece: A life-changing experience", περιλαμβάνει την προβολή εντυπωσιακού διαφημιστικού spot σε 7.434 ψηφιακές οθόνες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι 10 ευρωπαϊκές ομάδες που έχασαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ το 2023

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt, η Βιγιαρεάλ που αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να υποχωρεί κατά 147 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 61 εκατ. ήταν η πτώση της Λίβερπουλ.