ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Germany-AFD-Akrodexia
Φωτο: Shutterstock

Συναγερμός από την σημαντική άνοδο της ακροδεξίας στη Γερμανία

Η AfD με ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 32% αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο, με ποσοστό-ρεκόρ αφήνοντας πολύ πίσω το SPD και το CDU.

Έναν χρόνο πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στο Βραδεμβούργο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb24, η AfD συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 32%, ενώ ακολουθούν το SPD με 20% και το CDU με 18%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%. Το 2019 SPD και CDU είχαν συγκεντρώσει 26,2% (-5,7 από το 2014) και 15,6% (-7,4) αντίστοιχα και έκτοτε το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό SPD, CDU και Πρασίνων. Η AfD είχε λάβει στις εκλογές του 2019 ποσοστό 23,5%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 11,3 μονάδες.

Στη σημερινή δημοσκόπηση, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του κρατιδίου, ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) διατηρεί ωστόσο ποσοστό αποδοχής 51%. Αντιθέτως, παρά τα υψηλά ποσοστά της AfD, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, Χανς-Κρίστοφ Μπερντ συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βραδεμβούργου.

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, η έρευνα αναδεικνύει την ενεργειακή πολιτική (27%) και το μεταναστευτικό (19%). Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD πάντως κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).

Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%. Ταυτόχρονα, το 58% εκτιμά ότι η AfD δεν παίρνει αρκετή απόσταση από ακροδεξιές θέσεις, άποψη την οποία τον Σεπτέμβριο του 2019 διατύπωνε το 77%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Στελέχη του AfD τραγούδησαν τον ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας

Ηγετικά στελέχη της AfD τραγούδησαν τον ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας σε προεκλογική εκδήλωση στη Σαξονία-Άνχαλτ, ενώ ο Μπγερν Χέκε δήλωσε ότι μόνο οι Ανατολικογερμανοί είναι «βέροι» Γερμανοί.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

AfD πρώτη στις προτιμήσεις, αμφισβήτηση για μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία

Η AfD παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις με 26%, ακολουθεί η Χριστιανική Ένωση με 22%. Το 70% των πολιτών δεν κατανοεί τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον καγκελάριο.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βάιντελ και Χρουπάλα παραμένουν επικεφαλής της AfD στη Γερμανία

Στο συνέδριο της AfD στην Ερφούρτη επανεξελέγησαν οι πρόεδροι Άλις Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα με 81,3% και 70,05% αντίστοιχα, παρά την εσωκομματική κριτική που αντιμετωπίζουν για τις προσωπικές και πολιτικές τους στάσεις.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Ο Γ. Λοβέρδος κάλεσε τους απόδημους να ψηφίσουν

Ο Γιάννης Λοβέρδος κάλεσε από το Βερολίνο τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στις εκλογές, τόνισε τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ενώ ανακοίνωσε διαφημιστική καμπάνια για ενίσχυση της συμμετοχής.