ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Σε βαρύ κλίμα ο εορτασμός της Ημέρας της Αυστραλίας

Η τραγωδία των πυρκαγιών που κόστισαν τη ζωή σε 33 ανθρώπους ρίχνει βαριά την σκιά της στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αυστραλίας.

Χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα στις παραλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αυστραλίας, αν και οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την τραγωδία των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια.

Στον αντίποδα, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν επίσης πορεία στήριξης προς τους γηγενείς Αυστραλούς, οι οποίοι θεωρούν την Ημέρα της Αυστραλίας, που σηματοδοτεί την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, «Ημέρα Εισβολής».

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η Ημέρα της Αυστραλίας είναι μια ημέρα για να θυμάται κανείς την Ιστορία της χώρας. «Και όπως θυμηθήκαμε πολύ πρόσφατα, ιστορίες για ξηρασίες, πυρκαγιές και προσαρμογή στις πολλές προκλήσεις που ενέχει η ζωή σε μια μεγάλη ήπειρο», δήλωσε ο Μόρισον στο μήνυμά του.

Η Ημέρα της Αυστραλίας σηματοδοτεί την άφιξη το 1788 του «Πρώτου Στόλου» βρετανικών πλοίων στο Σίδνεϊ Κόουβ. Οι γηγενείς Αυστραλοί θέλουν να καταργηθεί η συγκεκριμένη ημέρα αλλά ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί την ημερομηνία της γιορτής.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε επίσης ότι το Μετάλλιο για Καταστάσεις Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης θα απονεμηθεί σε μέλη των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών που πάλεψαν με τις φωτιές το 2019-20.

«Η ανταπόκριση στο θέμα με τις πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους να δουλεύουν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, τη μία εβδομάδα μετά την άλλη για να προστατεύσουν περιουσίες και να σώσουν ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες ακόμα και σήμερα.

Οι φωτιές σε δασικές περιοχές και σε περιοχές χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία έχουν κάψει μια περιοχή σχεδόν με το μέγεθος της Ελλάδας από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίοι 22 επιβάτες του MV Hondius αναχωρούν από Ισπανία για Ολλανδία

Οι 22 τελευταίοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius θα φύγουν σήμερα προς Ολλανδία με μια πτήση πριν τις 21:00, καθώς η πτήση για Αυστραλία ακυρώθηκε. Στο πλοίο θα μείνουν 32 μέλη πληρώματος.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Επαναπατρισμός πολιτών από το MV Hondius λόγω εστίας χανταϊού

Η Αυστραλία θα ναυλώσει αεροσκάφος για να απομακρύνει πολίτες της από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού. Μέχρι στιγμής, τρεις επιβάτες έχουν πεθάνει και έξι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο Αυστραλές κατηγορούνται για ομηρία σκλάβας στη Συρία

Δύο Αυστραλές συνελήφθησαν στη Μελβούρνη, κατηγορούμενες για κράτηση σκλάβας και υποστήριξη συγγενών τους στο Ισλαμικό Κράτος κατά την παραμονή τους στη Συρία. Επέστρεψαν στην Αυστραλία έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.
Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Συλλήψεις τριών γυναικών συγγενών τζιχαντιστών από Συρία

Τρεις Αυστραλές συγγενείς τζιχαντιστών του ISIS συνελήφθησαν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη μετά την επιστροφή τους από τη Συρία, όπου έμεναν στον καταυλισμό Ροζ. Συνοδεύονταν από τα παιδιά τους και τέθηκαν υπό κράτηση.
Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αγρυπνίες στην Αυστραλία για τη δολοφονημένη 5χρονη από αυτοχθόνων κοινότητα

Σε ολόκληρη την Αυστραλία γίνονται σήμερα αγρυπνίες στη μνήμη της πεντάχρονης Κουμαντζάγι Λιτλ Μπέιμπι, που βρέθηκε νεκρή έπειτα από πολυήμερες έρευνες, συγκλονίζοντας τη χώρα και προκαλώντας ταραχές στο Άλις Σπρίνγκς.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία διατηρεί το 20% της παραγωγής φυσικού αερίου για εγχώρια χρήση

Η Αυστραλία θα υποχρεώνει τους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου να διατηρούν το 20% της παραγωγής για εγχώρια χρήση, ώστε να θωρακιστεί από τις διεθνείς διακυμάνσεις τιμών, λόγω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας.