ΓΔ: 2396.37 0.98% Τζίρος: 236.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Σε βαρύ κλίμα ο εορτασμός της Ημέρας της Αυστραλίας

Η τραγωδία των πυρκαγιών που κόστισαν τη ζωή σε 33 ανθρώπους ρίχνει βαριά την σκιά της στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αυστραλίας.

Χιλιάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα στις παραλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αυστραλίας, αν και οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την τραγωδία των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια.

Στον αντίποδα, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν επίσης πορεία στήριξης προς τους γηγενείς Αυστραλούς, οι οποίοι θεωρούν την Ημέρα της Αυστραλίας, που σηματοδοτεί την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, «Ημέρα Εισβολής».

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η Ημέρα της Αυστραλίας είναι μια ημέρα για να θυμάται κανείς την Ιστορία της χώρας. «Και όπως θυμηθήκαμε πολύ πρόσφατα, ιστορίες για ξηρασίες, πυρκαγιές και προσαρμογή στις πολλές προκλήσεις που ενέχει η ζωή σε μια μεγάλη ήπειρο», δήλωσε ο Μόρισον στο μήνυμά του.

Η Ημέρα της Αυστραλίας σηματοδοτεί την άφιξη το 1788 του «Πρώτου Στόλου» βρετανικών πλοίων στο Σίδνεϊ Κόουβ. Οι γηγενείς Αυστραλοί θέλουν να καταργηθεί η συγκεκριμένη ημέρα αλλά ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί την ημερομηνία της γιορτής.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε επίσης ότι το Μετάλλιο για Καταστάσεις Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης θα απονεμηθεί σε μέλη των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών που πάλεψαν με τις φωτιές το 2019-20.

«Η ανταπόκριση στο θέμα με τις πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους να δουλεύουν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, τη μία εβδομάδα μετά την άλλη για να προστατεύσουν περιουσίες και να σώσουν ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες ακόμα και σήμερα.

Οι φωτιές σε δασικές περιοχές και σε περιοχές χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία έχουν κάψει μια περιοχή σχεδόν με το μέγεθος της Ελλάδας από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 33 ανθρώπους

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι δύο χώρες ζητούν από το Ιράν να σταματήσει επιθέσεις σε εδάφη τους

Είκοσι δύο χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία και Αυστραλία, ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά προσώπων στα εδάφη τους, καταγγέλλοντας σχετικές ενέργειες από ιρανικές κρατικές οντότητες.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου σε υπουργό Ισραήλ και κυρώσεις για Δυτική Όχθη

Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία τιμωρούν άτομα για βία κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Η Γαλλία απαγορεύει την είσοδο στον Ισραηλινό ΥΠΟΙΚ Σμότριτς λόγω στάσης για Δυτική Όχθη και Γάζα.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου σε Ισραηλινό υπουργό και κυρώσεις για βία

Χώρες όπως Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε άτομα για βία κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών Σμότριτς λόγω των ακραίων του θέσεων.
Τοπίο Σίδνεϊ Αυστραλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Ο ήρωας του Μπόντι κατηγορείται για επίθεση στον πατέρα του

Ένας 44χρονος που είχε αφοπλίσει δράστη αντισημιτικής επίθεσης στο Σίδνεϊ το 2025, κατηγορείται τώρα για επίθεση κατά του πατέρα του, σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ και επιβεβαίωση της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Μέτε-Μάριτ Νορβηγίας κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρά άρρωστη η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ, επιστρέφει η κόρη της στη Νορβηγία

Η πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα επέστρεψε στο Όσλο διακόπτοντας τις σπουδές της στη Σίδνεϊ για να βρεθεί δίπλα στη μητέρα της Μέτε-Μάριτ, η οποία πάσχει από σοβαρή πνευμονική νόσο και η υγεία της έχει επιδεινωθεί.