Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια δολάρια, και συμπεριλαμβάνει υλικό άρσης ή εξουδετέρωσης ναρκών και διάφορα είδη πυρομαχικών.
Η βοήθεια αυτή έχει σκοπό να καλύψει «τις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης» και δείχνει την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Πάντως τα είδη που αναγγέλθηκε πως θα διατεθούν δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα στο πεδίο, αφού εντάχθηκαν στο πρόγραμμα («Ukraine Security Assistance Initiative») μέσω του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό με υλικό μέσω της αμυντικής βιομηχανίας ή εταίρων της, όχι αντλώντας το από το πλεονάζον στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας έγινε την επομένη αυτής περί προγράμματος βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων, που περιέχει ιδίως αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, για να δοθεί «νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Αυτό το τελευταίο πακέτο παρουσιάστηκε στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που έκανε απρόσμενα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα δώσουν τέτοια πυρομαχικά –που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα λόγω των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους αμάχους– στον ουκρανικό στρατό.
Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού. Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Όταν το Λονδίνο ανακοίνωσε πως θα έστελνε τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο, η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή ανάλογα. Πριν από περίπου δυο μήνες, η Ουάσιγκτον έσπαγε ακόμα ένα ταμπού, προμηθεύοντας με οβίδες διασποράς τον ουκρανικό στρατό, απόφαση που ξεσήκωσε ΜΚΟ.
Η χρήση τους στο παρελθόν «οδήγησε σε φρενιτιώδη άνοδο των καρκίνων, πρόκειται επομένως για κακή είδηση και η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ», στηλίτευσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι ΗΠΑ, επικεφαλής διεθνούς συμμαχίας που υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, έχουν υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια αξίας περισσότερων από 43 δισ. δολαρίων αφότου ξέσπασε η σύρραξη στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.