ΓΔ: 2568.15 1.49% Τζίρος: 200.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:41
Φωτιά σε νοσοκομείο Τέτοβο
Στιγμιότυπο από το νοσοκομείο του Τέτοβο μετά τη φωτιά, Βόρεια Μακεδονία.

Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας

Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι που προκάλεσε 63 θανάτους και 200 τραυματίες. Στο εδώλιο κάθονται 35 άτομα, μεταξύ τους ιδιοκτήτες, πρώην αξιωματούχοι και κρατικοί λειτουργοί.

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για την τραγωδία που προκάλεσε πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στην πόλη Κότσανι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ περίπου 200 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Ιντρίζοβο στα Σκόπια, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Συνολικά 35 άτομα παραπέμπονται σε δίκη, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ψευδή πιστοποιητικά και παράβαση καθήκοντος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ο ιδιοκτήτης και οι υπεύθυνοι λειτουργίας του κλαμπ, τρεις πρώην δήμαρχοι του Κότσανι, δύο πρώην υπουργοί Οικονομίας και κρατικοί λειτουργοί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους συνέβαλαν στο να λάβει η φωτιά τραγικές διαστάσεις. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας Μπόρτσε Γιάνεφ τόνισε πως «η καταστροφή στο Κοτσάνι οφείλεται σε μία σειρά τεράστιων ανθρωπίνων λαθών» και χαρακτήρισε το περιστατικό θεσμικό έγκλημα. Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η νύχτα της τραγωδίας και τα αίτια

Το περιστατικό που συγκλόνισε τη Βόρεια Μακεδονία συνέβη τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο νυχτερινό κλαμπ Pulse. Πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν για εφέ προκάλεσαν φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα στον χώρο.

Όπως αποκαλύφθηκε, το κλαμπ δεν διέθετε βασικά συστήματα πυρασφάλειας. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε τα τελευταία 12 χρόνια με πλαστογραφημένες άδειες, γεγονός που ενίσχυσε την οργή της κοινής γνώμης, η οποία ζητά παραδειγματική τιμωρία για τους υπεύθυνους.

Αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις

Ενόψει της έναρξης της δίκης, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στα Σκόπια με τη συμμετοχή άνω των 5.000 πολιτών. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη, διαφάνεια και αποτροπή πολιτικών παρεμβάσεων στη διαδικασία.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική κατακραυγή στη Βόρεια Μακεδονία, με πολλούς να θεωρούν την τραγωδία αποτέλεσμα εκτεταμένης διαφθοράς και αδυναμίας εφαρμογής ελέγχων ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισημάνει ότι η διαφθορά παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατέθεσε αίτημα στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγωδίας. Το κυβερνών VMRO-DPMNE ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει το αίτημα, ζητώντας όμως να εξεταστούν και άλλα σοβαρά δυστυχήματα της περιόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Έκλεψαν ηλικιωμένη παριστάνοντας τους αστυνομικούς

Στις Σέρρες, δύο 70χρονοι συνελήφθησαν για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης. Προσποιούμενοι αστυνομικούς, της απέσπασαν χρήματα και κοσμήματα αξίας άνω των 9.000 ευρώ. Εμπλέκονται και σε άλλες δύο παρόμοιες απάτες.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για σωματικές βλάβες και παραβάσεις όπλων

Δύο αλλοδαποί, 20 και 21 ετών, συνελήφθησαν στο Ηράκλειο για πρόκληση σωματικών βλαβών σε 27χρονο με ξύλα και σίδερο, καθώς και για παραβάσεις όπλων. Η επίθεση έγινε μαζί με ακόμα δύο ομοεθνείς τους, οι οποίοι διαφεύγουν.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Έως 13 χρόνια φυλάκιση κινδυνεύουν διαδηλωτές στην Κούβα

Η εισαγγελία της Κούβας ζήτησε ποινές φυλάκισης έως 13 χρόνια για 18 διαδηλωτές, ανάμεσά τους έξι ανήλικοι, μετά από επίθεση σε γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος λόγω διακοπών ρεύματος και έλλειψης τροφίμων στη Μορόν.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ανήλικοι στον ανακριτή για ληστεία στη Νεάπολη

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν τέσσερις 13χρονοι για απόπειρα ληστείας δύο 12χρονων στη Νεάπολη. Κατηγορούνται για ληστεία και οπλοφορία, ενώ δύο κηδεμόνες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Πέντε εκτελέσεις για υπόθεση «τρομοκρατίας»

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πέντε πολίτες για τρομοκρατικές ενέργειες, αυξάνοντας τις εκτελέσεις φέτος σε 188. Οι πέντε κατηγορήθηκαν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και επιθέσεις κατά των αρχών, κυρίως σε περιοχή με σιιτική πλειονότητα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπές και παραβάσεις ναρκωτικών

Αλλοδαπός συνελήφθη στα Χανιά για 11 κλοπές από οχήματα και παραβάσεις ναρκωτικών. Είχε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του. Εντοπίστηκε από την Αστυνομία σε εγκαταλελειμμένο κτίριο που χρησιμοποιούσε ως κατοικία.