Οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας στον Δούναβη θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές σιτηρών και χρειάζεται να ενισχυθούν άλλες διαδρομές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Από τον Ιούλιο που η Μόσχα εγκατέλειψε την συμφωνία που ήρε ντε φάκτο τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία έχει επανειλημμένως πλήξει ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη απέναντι από τη Ρουμανία.
Η Κωνστάντζα, το λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εναλλακτικό διάδρομο εξαγωγών της Ουκρανίας, με τα σιτηρά να φτάνουν εκεί οδικώς, σιδηροδρομικώς ή με φορτηγίδες από τον Δούναβη. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.
Μιλώντας αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε σύνοδο κορυφής των χωρών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις σημείωσε: «Βεβαίως οι επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. Βεβαίως αυτό θα καθυστερήσει με έναν τρόπο τις εξαγωγές».
«Θα ενισχύσουμε τις άλλες διαδρομές, δεχθήκαμε τις ουκρανικές θαλάσσιες μεταφορές μέσω των ρουμανικών μας χωρικών υδάτων ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εξαγωγές σιδηροδρομικώς και οδικώς», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Βουκουρέστι, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του προσέφερε πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω των λιμανιών της και ότι το υπουργείο Μεταφορών της συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουκρανία.
Η Ρουμανία είναι μία από τις πέντε ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ μαζί με την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία που είδαν αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι το οποίο προκάλεσε στρεβλώσεις στις τοπικές αγορές και διαμαρτυρίες από τους αγρότες, οδηγώντας την ΕΕ να εγκρίνει προσωρινά εμπορικούς περιορισμούς.
Μιλώντας με βιντεοσύνδεση στην σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες να μην παρατείνουν τους περιορισμούς. «Η Ουκρανία τάσσεται σθεναρά κατά οποιωνδήποτε περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές των σιτηρών μας», σημείωσε.
«Οι αγρότες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιούν ουκρανικές ζωοτροφές προς όφελος των αγροκτημάτων τους. Εταιρείες από διάφορες χώρες βγάζουν χρήματα από τη διαμετακόμιση. Και αυτό είναι ένα όφελος για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε. Η ισχύς της απαγόρευσης των εισαγωγών εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πέντε χώρες έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την παρατείνει.