ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shuttesrtock

Τι είναι το κίνημα slow fashion και πως θα φέρει τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η διάδοση του κινήματος επεκτείνεται, επιτακτική η ανάγκη μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας της βιομηχανίας μόδας. Δήμαρχοι από 30 πόλεις του κόσμου υπέγραψαν την διακήρυξη Slow Fashion Declaration, απαιτώντας την λήψη μέτρων.

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιλαμβάνονται στα είδη τα οποία θα υπάγονται σε συγκεκριμένα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, τα οποία προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση τους, τα μέλη του ΕΚ οριστικοποίησαν την θέσεις τους για τις συζητήσεις με το Συμβούλιο, σχετικά με τη νομοθεσία που θα καταστήσει αρκετές κατηγορίες προϊόντων -μεταξύ των οποίων και τα ενδύματα- πιο βιώσιμα και οικολογικά. Στην σχετική διαπραγματευτική τους εντολή, οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν ενίσχυση των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προϊόντων και καλύτερη ενημέρωση για τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος δεν θα πρέπει να περιορίζεται βάσει σχεδιασμού ενώ στα σχέδια του Ποιους τομείς της καθημερινότητας επηρεάζει ηπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου “διαβατήριου προϊόντος” το οποίο θα παρέχει ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες που θα ενισχύσουν την διαφάνεια και θα δώσουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Μεταξύ άλλων, ο καθορισμός απαιτήσεων βιωσιμότητας για τα κλωστοϋφαντουργικά προΪόντα αλλά και η απαγόρευση της πρακτικής της καταστροφής των απούλητων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των νέων επιταγών που προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο λειτουργίας.

Η σχετική πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη νέα στρατηγική που προωθεί η ΕΕ για πιο βιώσιμα υφάσματα, η οποία είχε ήδη εγκριθεί τον Ιούνιο και η οποία θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την ρύθμιση της βιομηχανίας του fast fashion. Σύμφωνα με αυτήν, προωθείται η παραγωγή προϊόντων ένδυσης που είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά και να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν, προωθώντας ταυτόχρονα τον σεβασμό στα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, καθώς και την ευημερία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται επίσης να λάβει μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του fast fashion, αλλά και να σταματήσει η πρακτική του “greenwashing”, της παραπλανητικής δηλαδή πληροφόρησης ως προς το προφίλ βιωσιμότητας κάθε εταιρείας. Απώτερος σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών και μικροϊνών στο περιβάλλον, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στόχος που εκτιμάται ότι δύναται να επιτευχθεί και μέσα από την επερχόμενη αναθεώρηση της Οδηγίας “Waste Framework Directive”, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προθεσμίες όσον αφορά την απαγόρευση των αποβλήτων καθώς και την συλλογή και την ανακύκλωση υφασμάτων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η διάδοση του κινήματος slow fashion, ως αντίδρασης στην βιομηχανια του fast fashion, λαμβάνει πλέον όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Τον περασμένο Μάιο οι δήμαρχοι από συνολικά 30 πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Μπολόνια, το Δουβλίνο και το Στρασβούργο, εκπροσωπώντας 6,5 εκατομμύρια πολίτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην πρωτοβουλία ChangeNow, κι υπέγραψαν την διακήρυξη για την ανάγκη επιβράδυνσης των ρυθμών της βιομηχανίας της μόδας, το Slow Fashion Declaration.

Η κίνηση είχε σαν απώτερο σκοπό να παρακινήσει τόσο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του G7 αλλά και του ΟΟΣΑ να θέσουν φραγμούς στην εξάπλωση του fast fashion, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αναπττυσσόμενες χώρες του κόσμου, καθώς και να δημιουργηθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς εταιρείες μόδας, οι οποίες λειτουργούν βάσει ενός πιο διαφανούς και κυκλικού μοντέλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κάμψη εισαγωγών κι εξαγωγών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την γήρανση του εργατικού της δυναμικού. Στα 400 ευρώ η μέση κατανάλωση ενδυμάτων στην Ελλάδα το 2023, στα 630 ευρώ η μέση αξία της κατανάλωσης στην ΕΕ.
textiles-klostes-sevk
ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης

Καταγράφεται μείωση των εισαγωγών, των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία, το πρώτο εξάμηνο φέτος, συνέπεια της μείωσης της ζήτησης. Βελτίωση αναμένεται από το δεύτερο 6μηνο του 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Δυναμική ανάκαμψη μετά την κρίση για τον τομέα της κλωστο- ϋφαντουργίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι πωλήσεις στην κλωστοϋφαντουργία ενισχύθηκαν 17,1% στο α' εξάμηνο του 2021, ενώ στην ένδυση η άνοδος έφθασε το 7,3%.
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στην Ευρώπη για Temu και Shein, ζητούνται αυστηροί έλεγχοι

Επιστολή της ομοσπονδίας ένδυσης Euratex στην πρόεδρο της Κομισιόν. Έξι χώρες ζητούν δυναμική παρέμβαση της Επιτροπής για αυστηρότερους ελέγχους, καθώς και μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.