ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν να απομακρύνουν από τον Νίγηρα υπηκόους τους

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ξεκινούν ειδικές επιχειρήσεις προκειμένου να επαναπατρίσουν Γάλλους και Ιταλούς που έχουν αποκλειστεί στον Νίγηρα.

Η Γαλλία αποφάσισε να αρχίσει σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων της από το Νίγηρα «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κε ντ' Ορσέ δικαιολογεί την απόφασή του αυτή επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα». 

«Η απομάκρυνση αυτή θα αρχίσει από σήμερα», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι γαλλικές αρχές εργάζονται επίσης για την απομάκρυνση πολιτών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προγραμματίσει ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών από την Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα που έγινε στην αφρικανική χώρα. 

«Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει στους συμπολίτες μας στην Νιαμέι την ευκαιρία να φύγουν από την πόλη με ειδική πτήση προς την Ιταλία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην πλατφόρμα Χ, που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν επικροτεί τις γαλλοϊταλικές προσπάθειες για νέο συνασπισμό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, χαιρέτισε τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού που θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία λήγει το 2026, τονίζοντας τη στήριξη στη σταθερότητα της χώρας.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ιταλία σχεδιάζουν νέο πολυεθνικό συνασπισμό για τον Λίβανο

Η Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού μετά τη λήξη της θητείας της FINUL στον Λίβανο τον Δεκέμβριο, με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας και της ασφάλειας στη χώρα, ανακοίνωσαν Μακρόν και Μελόνι.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ενιαίο μέτωπο από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Μήνυμα ενότητας ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, δίνοντας έμφαση σε ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα, στήριξη στην Ουκρανία και αύξηση των αμυντικών δαπανών.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, ΗΒ για ευρωπαϊκή άμυνα

Η υποστήριξη στην Ουκρανία και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα θα συζητηθούν αύριο στο Βερολίνο από τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας, με έμφαση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Ρεκόρ ζέστης και δεκάδες πνιγμοί στη Γαλλία

Στη Γαλλία 40 άτομα πνίγηκαν από 18/6 λόγω καύσωνα, ενώ στη χώρα καταγράφηκε η πιο ζεστή νύχτα. Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία, καθώς η δυτική Ευρώπη πλήττεται από δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα σε έναν μήνα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.