ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν και Σι ανοίγουν την πόρτα της συνεργασίας σε Ιράν και Μινσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογος του θέλουν να ενισχύσουν το ευρασιατικό μπλοκ στο Συμβούλιο Συνεργασίας της Σανγκάης με στόχο να υπάρξει ισχυρό αντίπαλον δέος στη δυτική επιρροή.

Οι ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) πραγματοποιούν σήμερα διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, οικοδέσποινα της οποίας θα είναι η Ινδία, με στόχο να ενισχύσουν την επιρροή του ευρασιατικού μπλοκ με την ένταξη σε αυτό του Ιράν και ανοίγοντας δρόμο για την εισδοχή της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχουν στη διαδικτυακή σύνοδο. Ο SCO σχηματίστηκε το 2001 από την Κίνα και τη Ρωσία με τη συμμετοχή πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της κεντρικής Ασίας – Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν. Αργότερα εντάχθηκαν στο μπλοκ η Ινδία και το Πακιστάν. Στόχος του είναι να αντιταχθεί στη δυτική επιρροή στην περιοχή της Ευρασίας.

Αν και το Ιράν αναμένεται ότι θα γίνει δεκτό ως μέλος στη σημερινή διάσκεψη, η Λευκορωσία θα υπογράψει σύμφωνο κατανόησης που θα περιλαμβάνει τους όρους που θα πρέπει να πληροί προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες μέλη του SCO πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να μην διστάσουν να καταδικάσουν τις χώρες που την υποστηρίζουν. Επίσης κάλεσε τους ηγέτες του μπλοκ να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα για να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Η Ινδία, που έχει αναλάβει την προεδρία του SCO και της G20 φέτος, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο Μόντι επισκέφθηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα ο Ινδός πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και διπλωματία. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι πρόκειται να επισκεφθούν το Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο καθώς η Ινδία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20, στην οποία είναι πιθανό να είναι παρόντες ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες.

Στη διάρκεια της σημερινής συνόδου ο Μόντι θα βρεθεί στην ίδια διαδικτυακή σκηνή με τον Σι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο όταν οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι παγωμένες εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσής τους για τα σύνορα στα Ιμαλάια.

Ο Ινδός πρωθυπουργός θα έχει διαδικτυακή συνάντηση και με τον Πακιστανό ομόλογό του Σεχμπάζ Σαρίφ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένο να απευθυνθεί στη σύνοδο.

Η Ινδία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει για ποιο λόγο. Το Νέο Δελχί αναμένεται να παραδώσει την προεδρία του SCO στο Καζακστάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου

«Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η βία, να προσφερθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια στα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον περίπου είκοσι ηγετών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Θα πρέπει να ακολουθήσουν διάφορες νομικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η απόφαση, φέρεται να δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ.
Rossia, Russia, Central Bank, Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Κίνα δηλώνουν πως θα συνεργαστούν σε ενδεχόμενη απειλή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν τον Μάιο να εμβαθύνουν αυτό που χαρακτήρισαν «συνολική εταιρική σχέση και στρατηγική συνεργασία» για μια νέα εποχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν έφθασε στη Μογγολία με στόχο νέο αγωγό φυσικού αερίου

Η Ρωσία διεξάγει επί χρόνια συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ετησίως 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από την δική της περιφέρεια Γιαμάλ στην Κίνα, μέσω Μογγολίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράγοντας σταθερότητας ο άξονας Ρωσίας - Κίνας δηλώνει η Μόσχα

Μόσχα και Πεκίνο καταγγέλλουν από κοινού αυτό που θεωρούν ως δυτική ηγεμονία - και κυρίως αμερικανική - στον κόσμο και ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την «προστασία των κοινών μας συμφερόντων».
Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν επισκέπτεται τον Σι σε μια επίδειξη εταιρικής σχέσης χωρίς όρια

Πρόκειται επίσης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.