ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν και Σι ανοίγουν την πόρτα της συνεργασίας σε Ιράν και Μινσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογος του θέλουν να ενισχύσουν το ευρασιατικό μπλοκ στο Συμβούλιο Συνεργασίας της Σανγκάης με στόχο να υπάρξει ισχυρό αντίπαλον δέος στη δυτική επιρροή.

Οι ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) πραγματοποιούν σήμερα διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, οικοδέσποινα της οποίας θα είναι η Ινδία, με στόχο να ενισχύσουν την επιρροή του ευρασιατικού μπλοκ με την ένταξη σε αυτό του Ιράν και ανοίγοντας δρόμο για την εισδοχή της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχουν στη διαδικτυακή σύνοδο. Ο SCO σχηματίστηκε το 2001 από την Κίνα και τη Ρωσία με τη συμμετοχή πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της κεντρικής Ασίας – Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν. Αργότερα εντάχθηκαν στο μπλοκ η Ινδία και το Πακιστάν. Στόχος του είναι να αντιταχθεί στη δυτική επιρροή στην περιοχή της Ευρασίας.

Αν και το Ιράν αναμένεται ότι θα γίνει δεκτό ως μέλος στη σημερινή διάσκεψη, η Λευκορωσία θα υπογράψει σύμφωνο κατανόησης που θα περιλαμβάνει τους όρους που θα πρέπει να πληροί προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες μέλη του SCO πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να μην διστάσουν να καταδικάσουν τις χώρες που την υποστηρίζουν. Επίσης κάλεσε τους ηγέτες του μπλοκ να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα για να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Η Ινδία, που έχει αναλάβει την προεδρία του SCO και της G20 φέτος, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο Μόντι επισκέφθηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα ο Ινδός πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και διπλωματία. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι πρόκειται να επισκεφθούν το Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο καθώς η Ινδία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20, στην οποία είναι πιθανό να είναι παρόντες ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες.

Στη διάρκεια της σημερινής συνόδου ο Μόντι θα βρεθεί στην ίδια διαδικτυακή σκηνή με τον Σι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο όταν οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι παγωμένες εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσής τους για τα σύνορα στα Ιμαλάια.

Ο Ινδός πρωθυπουργός θα έχει διαδικτυακή συνάντηση και με τον Πακιστανό ομόλογό του Σεχμπάζ Σαρίφ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένο να απευθυνθεί στη σύνοδο.

Η Ινδία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει για ποιο λόγο. Το Νέο Δελχί αναμένεται να παραδώσει την προεδρία του SCO στο Καζακστάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν επισκέπτεται τον Σι σε μια επίδειξη εταιρικής σχέσης χωρίς όρια

Πρόκειται επίσης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι σε επίδειξη ενότητας με κοινό αντίπαλο τη Δύση

Έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, αν και το σχέδιο έχει απορριφθεί εξαρχής από τους Ουκρανούς και τη Δύση. Τι είπε ο Σι στον Πούτιν για τις εκλογές στη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, λόγω της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 300 νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με διπλής χρήσης υλικά.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Περιορίζει την πρόσβαση σε 14 κοινότητες λόγω των βομβαρδισμών

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κάποιες ουκρανικές κοινότητες σε αυτήν τη ζώνη, δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε να λυγίσουν την ουκρανική άμυνα.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν προετοιμάζεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει περαιτέρω και να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.