Η ρωσική ποινική υπόθεση εναντίον του επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, για ανταρσία παραμένει ανοικτή και ο ίδιος παραμένει υπό έρευνα, όπως ανέφεραν σήμερα η εφημερίδα Kommersant και τα τρία κυριότερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, τα οποία επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν δεσμεύθηκε προχθές Σάββατο να συντρίψει αυτό που αποκάλεσε ανταρσία που συνιστά προδοσία αφότου ο Πριγκόζιν είπε πως οι μαχητές του του Ομίλου Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, και κατευθύνονταν προς τη Μόσχα σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε "πορεία για τη δικαιοσύνη" με σκοπό την απομάκρυνση διεφθαρμένων και ακατάλληλων Ρώσων διοικητών.
Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο που είχε αποτέλεσμα την εκτόνωση της κρίσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Κρεμλίνο δήλωσε πως η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν θα αποσυρθεί και ο ίδιος θα μεταβεί στη Λευκορωσία. Οι μαχητές του θα επιστρέψουν στη βάση τους και δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ωστόσο η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε σήμερα πως η ποινική υπόθεση παραμένει ανοικτή και πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συνεχίζει την έρευνά της στο πλαίσιο της υπόθεσης. Επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή η οποία δήλωσε πως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ο χρόνος για να αρθούν οι ποινικές κατηγορίες.
Τα τρία κυριότερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, TASS, Ria και Interfax, ανέφεραν επίσης πως η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν για ανταρσία παραμένει ανοικτή και πως η έρευνα συνεχίζεται. «Η ποινική υπόθεση σε βάρος του Πριγκόζιν δεν έχει σταματήσει», μετέδωσε το TASS επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στο γραφείο του εισαγγελέα. «Η έρευνα συνεχίζεται». Η ποινή που προβλέπεται βάσει της ρωσικής νομοθεσίας για ένα έγκλημα σαν αυτό είναι κάθειρξη 12-20 ετών.
Ο Πριγκόζιν, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια αφότου έφυγε από το Ροστόφ αργά το βράδυ του Σαββάτου και δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία, αρνήθηκε ότι ηγήθηκε ανταρσίας.
Ο Πριγκόζιν, κάποτε στενός συνεργάτης του Πούτιν, του οποίου ο όμιλος Wagner αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος σε πολλές μάχες στην Ουκρανία, ξεκίνησε την εξέγερσή του την Παρασκευή αφού ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε κάποιους από τους άνδρες του σε αεροπορική επιδρομή. Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε τον ισχυρισμό του.
Επανεμφάνιση Πούτιν μετά την ανταρσία Πριγκόζιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά μετά το τέλος της εξέγερσης των μισθοφόρων της Βάγκνερ, απευθυνόμενος, σε βίντεο που μετέδωσε το Κρεμλίνο, σε φόρουμ για τη βιομηχανία και τη νεολαία.
Το βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, δείχνει τον Ρώσο πρόεδρο να κάθεται σε ένα γραφείο χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί πού και πότε γυρίστηκε. Στην προσφώνησή του, όπου συγχαίρει τους συμμετέχοντες στο φόρουμ σύμφωνα με το Reuters, δεν αναφέρει την ένοπλη ανταρσία αλλά κάνει λόγο για "προκλήσεις" που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό προχθές Σάββατο καταδικάζοντας την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ ως «πισώπλατη μαχαιριά» και δεσμευόμενος να τη συντρίψει.
Εξάλλου ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσί, ο οποίος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους Ρώσους ηγέτες στο πλαίσιο των γεγονότων της 24ης Ιουνίου», ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν έλαβε επίσης στη διάρκεια του πρωινού την υποστήριξη του Εμίρη του Κατάρ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.