ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προβληματισμένη στάση, με φόντο τουρκικές σημαίες.

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην τουρκική ΑΟΖ.

Την επιμονή της Τουρκίας στον στόχο της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η πλήρης ένταξη στην Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας, παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας». Επεσήμανε επίσης ότι συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο εντός της τουρκικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Όπως τόνισε, η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

«Η στοχοποίηση εμπορικών πλοίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μας την Παρασκευή σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουμε αυτές τις επιθέσεις που απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια του περιβάλλοντος, ιδίως στην αποκλειστική ζώνη μας. Προβαίνουμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς όλα τα μέρη σχετικά με τέτοιου είδους καταστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κουρδικό ζήτημα και τη σχετική διαδικασία επίλυσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε: «Ελπίζω και πιστεύω ότι η διαδικασία για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία και η αδελφότητα που θα δημιουργήσουμε στην περιοχή μας θα ανατρέψει όλα τα βρώμικα σχέδια και θα χαλάσει τα αιώνια παιχνίδια, ανοίγοντας τις πόρτες μιας νέας εποχής».

«Χωρίς να υποκύψουμε σε προκλήσεις, χωρίς να παρασυρθούμε από προκλήσεις, χωρίς να παραδοθούμε στη γλώσσα της οργής, θα εργαστούμε με ειλικρίνεια. […] Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ή ανησυχία: 86 εκατομμύρια άνθρωποι θα ενωθούν, θα συνεργαστούν και, Θεού θέλοντος, θα κάνουν τον 21ο αιώνα "Αιώνα της Τουρκίας"», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η διαμάχη για τη Γροιλανδία αφυπνίζει στρατηγικά την Ευρώπη

Ο Μακρόν τόνισε ότι η διαμάχη για τη Γροιλανδία αποτελεί «στρατηγική αφύπνιση» για την Ευρώπη, με έμφαση στην κυριαρχία, την ασφάλεια της Αρκτικής και την αντιμετώπιση ξένης παρέμβασης, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Δανία και Γροιλανδία.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ανάγκη αμυντικής ανεξαρτησίας και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Ο ευρωπαίος επίτροπος Άμυνας Αντριους Κουμπίλιους τόνισε την ανάγκη για ταχεία ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ανεξαρτησίας και του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, λόγω πιθανής μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρέντερικσεν: Η ενότητα ΗΠΑ - Ευρώπης είναι ο καλύτερος δρόμος

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, τόνισε από το Παρίσι την ανάγκη ενότητας ΗΠΑ και Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια τάξη άλλαξε οριστικά και η Ρωσία δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ευρώπη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2027 για ασφάλεια

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι στόχος είναι η Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2027, τονίζοντας πως η ένταξη αποτελεί στοιχείο ασφαλείας για τη χώρα και ζητώντας την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: «Η Ευρώπη χωρίς ΗΠΑ δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας και πως Ευρώπη και ΗΠΑ χρειάζονται το ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, απορρίπτοντας την ιδέα ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς αυτό.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Ενότητα και συντονισμός σε γεωπολιτική αβεβαιότητα

Ο Κ. Πιερρακάκης, νέος πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε τη σημασία ενότητας, διαλόγου και συντονισμού στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις, ενιαία αγορά, δημοσιονομικά θεμέλια κι άμεση πρόοδο σε ψηφιακό ευρώ.