«Απόλυτη μεταμόρφωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι όχι μόνον «μια μεταρρύθμιση των θεσμών μας» ζήτησε σήμερα η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ, η οποία τάσσεται υπέρ ενός επαναπροσανατολισμού της διεθνούς χρηματοδότησης στα κλιματικά ζητήματα.
«Ήρθαμε στο Παρίσι σήμερα με βαριά καρδιά, αλλά και ελπίδα», σημείωσε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Παρίσι για ένα «Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο».
Δεχόμενη πλήθος χειροκροτημάτων, η ηγέτιδα του νησιού αυτού της Καραϊβικής έκρινε ότι υπάρχει ήδη «κίνηση». «Πριν από εννέα μήνες, κανένας δεν μιλούσε για ρήτρες φυσικών καταστροφών», που έχουν στόχο να επιτρέπουν σε μια χώρα που έχει πληγεί από μια κλιματική καταστροφή να αναστέλλει την αποπληρωμή του χρέους της, πρόσθεσε.
«Πριν από εννέα μήνες, δεν ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέματα του χρέους και της βενζίνης», υπογράμμισε επίσης η Μία Μότλεϊ, αναφερόμενη στο κεντρικό πλέον θέμα του τέλους της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Το Μπαρμπέιντος, το οποίο είναι εκτεθειμένο στο πέρασμα κυκλώνων και απειλείται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που προκαλεί η κλιματική απορρύθμιση, έχει γίνει η βασική χώρα που συνηγορεί υπέρ της μεταρρύθμισης των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.
Το σχέδιο που έφερε η Μότλεϊ, γνωστό ως η «Ατζέντα της Μπριτζτάουν», από το όνομα της πρωτεύουσας του Μπαρμπέιντος, προβλέπει τη χρήση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να αυξηθεί ο όγκος των επενδύσεων που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών CO2, πιθανώς με φόρους.
Στο Παρίσι, η Μότλεϊ εξήγησε ότι δίσταζε να πάει στη σύνοδο κορυφής επειδή η χώρα της βρίσκεται σε συναγερμό πριν από πιθανώς το πέρασμα τροπικής καταιγίδας. Ωστόσο επέλεξε να κάνει το ταξίδι «επειδή είναι σημαντικό να περάσουμε στη δράση», όπως είπε. Στο τέλος της ομιλίας της, πολλοί ηγέτες την συνεχάρησαν.