ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πρόβλεψη ΔΝΤ για αύξηση των θυμάτων πολέμου λόγω κλιματικής αλλαγής

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί συγκρούσεις, αλλά επιδεινώνει τις υπάρχουσες ταραχές και άλλες υποκείμενες παθογένειες, όπως η πείνα και η φτώχεια.

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επιδεινώσει τις συγκρούσεις στα εύθραυστα και εμπόλεμα κράτη με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και το κατά πολύ μειωμένο ΑΕΠ, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί έναν κατάλογο χωρών που καταγράφονται ως «εύθραυστα κράτη που πλήττονται από πόλεμο». Σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 39, εκ των οποίων τα 21 βρίσκονται στην Αφρική. Η σημερινή έκθεση καλύπτει και τις 61 χώρες, που βρίσκονται στην λίστα αυτή από το 2006.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί συγκρούσεις, αλλά επιδεινώνει τις υπάρχουσες ταραχές και άλλες υποκείμενες παθογένειες, όπως η πείνα και η φτώχεια.

Οι θάνατοι από συγκρούσεις ως ποσοστό του πληθυσμού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά σχεδόν 10% στις εύθραυστες χώρες μέχρι το 2060, σύμφωνα με το ΔΝΤ που επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επιπλέον να εξωθήσει άλλα 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε εύθραυστα κράτη στην πείνα μέχρι το 2060.

Παρότι αυξάνονται τα τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται σε ολόκληρο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, η εξασθενημένη οικονομία υπονομεύει την πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης.

Οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν ζητήσει οι πλουσιότερες χώρες να έχουν μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά για να βοηθήσουν τα κράτη τους να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να πραγματοποιήσουν την μετάβαση σε μια πιο πράσινη ενέργεια, δεδομένου ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν ένα αναλογικά μικρότερο μερίδιο των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ίδιοι αναμένεται να επιχειρήσουν να επιτύχουν μια ενιαία διαπραγματευτική θέση για το κλίμα κατά την Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα από τις 4 ως τις 6 Σεπτεμβρίου ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι φωτιές στον Καναδά μας ρυπαίνουν, να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδά για τη ρύπανση που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές του στις βόρειες ΗΠΑ, δηλώνοντας πως το πρόβλημα είναι απαράδεκτο και πως θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό για το θέμα.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερες από 200 ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά

Πάνω από 200 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στον Καναδά, κυρίως στην Οντάριο, ενώ καπνοί καλύπτουν βορειοανατολικές ΗΠΑ. Φέτος οι φωτιές είναι λιγότερο δραματικές από το 2023, αλλά η έντασή τους αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καπνός από πυρκαγιές Καναδά σκεπάζει Μεσοδυτικά και Βορειοανατολικά

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στην Οντάριο επηρέασε τις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα για εκατομμύρια. Το Τορόντο και το Ντιτρόιτ είναι στις πρώτες θέσεις παγκόσμιας ρύπανσης.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Λειψυδρία λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει λειψυδρία λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με τα ποτάμια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για την ορθολογική διανομή και κάλυψη της ζήτησης νερού.
Δασική πυρκαγιά Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Τορόντο: Η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως λόγω πυρκαγιών

Το Τορόντο κατέγραψε σήμερα τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως λόγω καπνού από δασικές πυρκαγιές, με τις αρχές να προειδοποιούν για την υγεία και να συστήνουν περιορισμό εξωτερικών δραστηριοτήτων καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.