Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, ψηφοφορία που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει οργή στο Πεκίνο.
Για να επικυρωθεί, το κείμενο, που η Ταϊπέι χαρακτηρίζει «ιστορικό», μένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία, που υπογράφτηκε την 1η Ιουνίου, έχει σκοπό να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν με την εναρμόνιση των τελωνειακών ελέγχων, τον εξορθολογισμό σειράς κανονισμών και τη δημιουργία μηχανισμών κατά της διαφθοράς.
Μετά τη δημιουργία το 1994 «πλαισίου» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της νήσου - και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της.
Ουάσιγκτον και Ταϊπέι άρχισαν συνομιλίες για τη συμφωνία αυτή το 2022, αψηφώντας το Πεκίνο.
Καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν των κάπου 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Και βλέπει με ολοένα εντεινόμενη δυσφορία τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, που παρέχουν στη νήσο στρατιωτική υποστήριξη εδώ και δεκαετίες παρότι τύποις δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είχε σχεδόν προλάβει να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Κίνα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Κινέζο πρόεδρο «δικτάτορα»!
Ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν σε δεξίωση για τους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια. Και διηγούμενος, παρουσία δημοσιογράφων, το επεισόδιο με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι επάνω από το έδαφος των ΗΠΑ είπε: «Ο λόγος για τον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος εκνευρίστηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο με υλικό κατασκοπείας ήταν ότι δεν γνώριζε ότι αυτή η συσκευή βρισκόταν εκεί».
«Είναι πολύ ενοχλητικό για τους δικτάτορες όταν δεν ξέρουν τι συνέβη. Οταν καταρρίφθηκε το μπαλόνι (ο Σι Τζινπίνγκ) βρέθηκε σε δύσκολη θέση και μάλιστα διέψευσε ότι (το μπαλόνι) βρισκόταν εκεί».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ καταδίκασε τις δηλώσεις του 80χρονου Αμερικανού προέδρου. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα, είναι αντίθετη με την διπλωματική πρακτική και προσβάλλει την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας», είπε η εκπρόσωπος. «Αποτελεί ανοικτή πολιτική πρόκληση».