ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά μπροστά από αμερικανική σημαία σε πολιτική εκδήλωση.

Δεν ανταλλάσσουμε την Ταϊβάν για συμφωνία με την Κίνα, τονίζει ο Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ταϊβάν για χάρη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, διαψεύδοντας τέτοιο ενδεχόμενο ενόψει των διαπραγματεύσεων Τραμπ με το Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την Ταϊβάν ως αντάλλαγμα για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με το Πεκίνο, με το επίκεντρο να βρίσκεται κυρίως στο εμπόριο.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου στη Νότια Κορέα την Πέμπτη. Όπως έχει αναφέρει, επιδίωξή του είναι να υπάρξει συμφωνία «για όλα τα θέματα» που απασχολούν τις δύο χώρες.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ισραήλ προς το Κατάρ, ο κ. Ρούμπιο τόνισε ότι «η Ταϊβάν ανησυχεί για πολλά ζητήματα, και δικαίως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «κανένας στην αμερικανική κυβέρνηση δεν σκέφτεται» να θυσιάσει την Ταϊβάν για εμπορικά ανταλλάγματα ή προτιμησιακή μεταχείριση με την Κίνα.

Αν και οι ΗΠΑ δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό προμηθευτή στρατιωτικού εξοπλισμού της και τηρούν τη στρατηγική πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» σχετικά με την υπεράσπισή της σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διατυπώσει αντιφατικές απόψεις για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Ταϊβάν, παρουσιάζοντάς την σε ορισμένες περιπτώσεις ως οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνιστή. Πρόσφατα, μάλιστα, εκτίμησε ότι η Κίνα δεν έχει πραγματική πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στην Ταϊβάν, επικαλούμενος τη «καλή προσωπική σχέση» του με τον πρόεδρο Σι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συστάσεις στην Ιαπωνία να μην κλιμακώσει με Κίνα για Ταϊβάν

Ο Τραμπ συνέστησε στην Ιαπωνή πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι να αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Κίνα για την Ταϊβάν, μετά από συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με WSJ και πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ταξιδεύει στην Ασία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι της

Ο Τραμπ ξεκινά περιοδεία στην Ασία με βασικό σταθμό τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Δεν προγραμματίζεται συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στάσεις: Μαλαισία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα.
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Ο πρόεδρος Λάι ζητά αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 40 δισ.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ανακοίνωσε πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αποτροπή κινεζικής εισβολής και την ενίσχυση της ασφάλειας της νήσου.
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έντονη διαμαρτυρία προς Τόκιο για δηλώσεις Τακαΐτσι περί Ταϊβάν

Η Κίνα εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία σε Ιάπωνα διπλωμάτη για δηλώσεις της πρωθυπουργού Τακαΐτσι σχετικά με την Ταϊβάν, ενώ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει την ασφάλεια των ξένων πολιτών στη χώρα.