ΓΔ: 2616.99 0.12% Τζίρος: 17.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:37
Σειρά αυτοκινήτων ΚΤΕΟ
Σειρά αυτοκινήτων έξω από το ΚΤΕΟ, έτοιμα για τεχνικό έλεγχο ή παράδοση.

Τέλος τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα από τους δρόμους της Ρώμης

Η αρχή μεταφορών της πόλης επισήμανε ότι η εντολή αφορά περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα, προκαλώντας οργή στις πετρελαϊκές εταιρείες, που κατηγόρησαν το δημοτικό συμβούλιο ότι αντιδρά υπερβολικά.

Η Ρώμη απαγόρευσε όλα τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα από τους δρόμους της για πρώτη φορά σήμερα επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ώρα που και άλλες πόλεις στην κεντρική και βόρεια Ιταλία επέβαλαν επίσης περιορισμούς με στόχο να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές ρύπων.

Η παρατεταμένη περίοδος ενός ηλιόλουστου καιρού, χωρίς βροχοπτώσεις και ανέμους, οδήγησε τις αρχές στην κήρυξη συναγερμών για το νέφος σε ολόκληρη τη χώρα.

Το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας απαγόρευσε την κυκλοφορία ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, βαν και μοτοσικλετών τις ώρες αιχμής σήμερα, με τα πλέον ρυπογόνα οχήματα να απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους από τα ξημερώματα έως το σούρουπο.

Η αρχή μεταφορών της πόλης επισήμανε ότι η εντολή αφορά περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα, προκαλώντας οργή στις πετρελαϊκές εταιρείες, που κατηγόρησαν το δημοτικό συμβούλιο ότι αντιδρά υπερβολικά.

Τα επίπεδα ρύπανσης αυξήθηκαν κατακόρυφα και σε άλλες πόλεις, όπως το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Φλωρεντία, την Πάρμα, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στους οδηγούς.

Εντούτοις, η Ρώμη ήταν η μοναδική πόλη που απαγόρευσε όλα τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

«Πρόκειται για μια απόλυτα αδικαιολόγητη απόφαση από επιστημονική πλευρά, που δεν προσφέρει κανένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα και επομένως τιμωρεί, χωρίς να χρειάζεται, μια μεγάλη μερίδα πολιτών» τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ιταλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών.

Αντίθετα, η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κατηγόρησε τη Ρώμη ότι καθυστέρησε να αντιδράσει. «Η απόφαση καθυστέρησε απίστευτα. Το δημοτικό συμβούλιο απαγορεύει τα ντιζελοκίνητα έπειτα από 10 ημέρες δηλητηριώδους ατμόσφαιρας» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση.

Με ανακοίνωσή τους, οι αρχές της Ρώμης γνωστοποίησαν ότι η απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων θα παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, εξαιτίας της υψηλής και ανυποχώρητης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το μέτρο δεν αφορά τα λεωφορεία, τα ταξί και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

καμένο αυτοκίνητο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η σορός άνδρα εντοπίστηκε σε όχημα κατά την πυρκαγιά στο Πικέρμι

Αγνωστος άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο στο Πικέρμι, απ' όπου φέρεται να ξεκίνησε η χθεσινή πυρκαγιά. Ο άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος, ενώ τα αίτια θανάτου του και της φωτιάς ερευνώνται από τις αρχές.
καμένο αυτοκίνητο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σορός αγνώστου εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο κατά πυρκαγιά στο Πικέρμι

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε χαμηλή βλάστηση στο Πικέρμι Αττικής, πυροσβέστες εντόπισαν έναν απανθρακωμένο άνθρωπο μέσα σε ΙΧ. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι, κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις και μήνυμα από το 112.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιερία: Δύο συλλήψεις για κλοπή αντικειμένων άνω των 19.000€ από ΙΧ

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην Πιερία για κλοπή αντικειμένων αξίας άνω των 19.000 ευρώ από αυτοκίνητο. Τα κλοπιμαία επιστράφηκαν στην ιδιοκτήτρια. Η αστυνομία ερευνά αν σχετίζονται με άλλες κλοπές.
Γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων
ΔΙΕΘΝΗ

GAC: Ο Masato Katsumata αποκαλύπτει το μυστικό της ταχείας προόδου

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν 50,6% στο πρώτο τετράμηνο του 2026, χάρη στην ταχεία ανάπτυξη νέων μοντέλων και τεχνολογιών. Κλειδί η μετάβαση στο αυτοκίνητο ως ψηφιακό σύστημα, όπως εξηγεί ο Masato Katsumata της GAC.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ισόβια σε 25χρονο Αφγανό για θανατηφόρα επίθεση με αυτοκίνητο

Σε ισόβια καταδικάστηκε 25χρονος Αφγανός που το 2025 παρέσυρε με αυτοκίνητο διαδηλωτές στο Μόναχο, σκοτώνοντας μητέρα και παιδί. Το δικαστήριο τόνισε ότι δύσκολα θα αποφυλακιστεί μετά από 15 χρόνια λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος.
Τροχαίο με σύγκρουση αυτοκινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης: Ένας σοβαρά τραυματίας

Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά σε σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στο Άδενδρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Το τροχαίο συνέβη λίγο μετά τις 11 το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία.