Η Μολδαβία θέλει να ενταχθεί «το συντομότερο δυνατό» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατευθεί από τη ρωσική απειλή και ελπίζει σε μια απάντηση τους επόμενους μήνες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.
«Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να σώσουμε τη δημοκρατία μας αν δεν είμαστε μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Σάντου λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής συνόδου στο Κισινάου. «Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να αποτελεί μεγάλη πηγή αστάθειας τα επόμενα χρονια και πρέπει να προστατευθούμε», πρόσθεσε η 50χρονη Μολδαβή πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Ισλανδία.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατ. κατοίκων φιλοξενεί την 1η Ιουνίου την πρώτη μεγάλη της σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) και οι ισχυρότερες χώρες της ηπείρου. Η Μολβαδή πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2020, ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ΕΕ προκειμένου οι κάτοικοι της χώρας να επιδείξουν τη στήριξή τους στην ένταξη της Μολδαβίας στο μπλοκ.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έκανε να δούμε τα πράγματα σε μαύρο – άσπρο: βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα τώρα τι σημαίνει ελεύθερος κόσμος και τι σημαίνει αυταρχικός κόσμος», τόνισε η Σάντου.
Εξάλλου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε πιο πιθανή τη μεσοπρόθεσμη ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι η ένταξη είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο και επιθυμούμε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε η ίδια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες».
Η ΕΕ έδωσε στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς χώρας προς ένταξη τον Ιούνιο του 2022, αλλά έχει ζητήσει από το Κίεβο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως να πατάξει τη διαφθορά. Η ένταξη της Μολδαβίας, που συνορεύει με τη Ρουμανία, θα ήταν πιο εύκολη λόγω του μεγέθους της, αν και παραμένουν πολλά εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως τη δεκαετία του 2030.
Εκτός από την εύθραυστη οικονομική της κατάσταση και τα χρόνια προβλήματα διαφθοράς, η Μολδαβία πρέπει να βρει μια λύση για την αποσχισθείσα επαρχία Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική περιοχή με 300.000 κατοίκους στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Έχουμε ακόμη πράγματα να κάνουμε, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά και αυτός είναι πλέον ο βασικός μας στόχος», επέμεινε η Σάντου.