ΓΔ: 2596.61 -0.78% Τζίρος: 111.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:37
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Τη Γερμανία θα επισκεφτεί αύριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες, από την αστυνομία του Βερολίνου.

Το Βερολίνο επισκέπτεται αύριο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσαν πριν από λίγη ώρα γερμανικές κυβερνητικές πηγές. Ασαφές παραμένει ωστόσο εάν ο κ. Ζελένσκι θα φθάσει στη γερμανική πρωτεύουσα απόψε, ενώ δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης και τις συναντήσεις του.

Η επικείμενη επίσκεψη θα είναι η πρώτη του Ουκρανού προέδρου στη Γερμανία από την έναρξη του πολέμου και στην ημερήσια διάταξη των επαφών του αναμένεται να βρεθούν η ανάγκη για παράδοση στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και η προώθηση της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αύριο το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να παραλάβει, πιθανότατα αυτοπροσώπως, το βραβείο «Καρλομάγνος» στο όνομα του ουκρανικού λαού, σε τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο του 'Ααχεν, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Ο κ. Ζελένσκι βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες επισκέφθηκε το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία, το Ελσίνκι και τη Χάγη.

Στο Βερολίνο, στο Βρανδεμβούργο και στο 'Ααχεν λαμβάνονται εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς ο ουκρανός πρόεδρος θεωρείται, ως «ένας από τους πλέον απειλούμενους αρχηγούς κρατών στον κόσμο και αποτελεί βασικό στόχο για την ηγεσία της Μόσχας», σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Tagesspiegel, εφαρμόζεται πρωτόκολλο αυστηρότερο ακόμη και από αυτό που εφαρμόζεται σε επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ ή αξιωματούχων από το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες, από την αστυνομία του Βερολίνου. Σε εφημερίδα της πρωτεύουσας δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξή του, η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, όσο και με το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει, με το πρόγραμμα των συναντήσεών του, ακόμη και με την μετακίνησή του με ελικόπτερο προς το 'Ααχεν.

Η διαρροή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και οδήγησε σε εσωτερική έρευνα των αρχών στο Βερολίνο. «Η φήμη της αστυνομίας του Βερολίνου επλήγη σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο», παραδέχθηκε η αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Μπάρμπαρα Σλόβικ, η οποία διέταξε σχετική εσωτερική έρευνα. Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε καταστεί κατόπιν σαφές ότι «εφόσον υπάρξει επίσκεψη, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη δεύτερου Ουκρανού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Στην Κροατία συνελήφθη ένας Ουκρανός που φέρεται να εμπλέκεται στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος. Θα εκδοθεί στη Γερμανία, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε άλλο Ουκρανό για τον ίδιο λόγο.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός πρόεδρος εταιρείας drone ζει κρυμμένος λόγω ρωσικών απειλών

Ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής Donaustahl, Στέφαν Θούμαν, δήλωσε πως είναι κρυμμένος μήνες μετά από ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του, αλλάζοντας διαρκώς τοποθεσία υπό συνεχή προστασία, εξαιτίας της εμπλοκής της εταιρείας με την Ουκρανία.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Sueddeutsche Zeitung: Ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά στη Γερμανία

Ουκρανικό μεταγωγικό που μετέφερε πυρομαχικά εντοπίστηκε δίπλα σε drone με στρατιωτικού τύπου εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλε, γεγονός που εντείνει τις έρευνες τρομοκρατίας σε υποδομή ζωτικής σημασίας για τον γερμανικό στρατό.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά σύμφωνα με SZ

Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε πυρομαχικά βρέθηκε δίπλα σε drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Χάλλε της Λειψίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η αστυνομία της Σαξονίας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: Drone με εκρηκτικά και πυροκροτητή εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος

Drone με εκρηκτικό μηχανισμό εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με γερμανικές πηγές ασφαλείας. Το συμβάν επιβεβαίωσε και το ΝΑΤΟ.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.