Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει από τη Δευτέρα τον ειδικό εκπρόσωπό της για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη για να συζητήσει εκεί για μια «πολιτική ρύθμιση» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Από τις 15 Μαΐου, ο πρεσβευτής Λι Χούι, ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, θα μεταβεί στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν που σημείωσε ότι «θα έχει συνομιλίες με κάθε ένα από αυτά τα μέρη για μια πολιτική ρύθμιση στην ουκρανική κρίση».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε μιλήσει τηλεφωνικώς στα τέλη Απριλίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Λι Χούι θα ηγείτο αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είχε διευκρινίσει πότε.
Ο 70χρονος Λι Χούι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Ο Λι Χούι, ειδικός εκπρόσωπος για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις από το 2019 είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας και ειδικός σε θέματα που άπτονται της περιοχής της πρώην ΕΣΣΔ.
Ήταν πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία για 10 χρόνια (2009-2019) και ως εκ τούτου σε τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ανακοίνωση στα τέλη Απριλίου της διπλωματικής του περιοδείας είχε εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την εγγύτητά του με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά το Πεκίνο είχε επιμείνει στην άριστη γνώση του των περιφερειακών ζητημάτων.
Η περιοδεία αυτή του ειδικού εκπροσώπου της Κίνας συνιστά «νέα ένδειξη της δέσμευσης της Κίνας στην προώθηση της ειρήνης και των συνομιλιών», σημείωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν. «Αυτό καταδεικνύει πλήρως ότι η Κίνα βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της ειρήνης», υπογράμμισε.
Το Πεκίνο δηλώνει ότι πάντα διατηρούσε διάλογο με την Ουκρανία σε διπλωματικό επίπεδο. Η Κίνα είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη Φεβρουαρίου τη θέση της 12 σημείων για την ουκρανική κρίση, στην οποία καλούσε κυρίως σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών --συμπεριλαμβανομένης όπως υπονοείτο της Ουκρανίας.
«Η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση ευρύτερης διεθνούς συναίνεσης για μια εκεχειρία, τον τερματισμό του πολέμου, την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτροπή οποιασδήποτε κλιμάκωσης της κατάστασης», υπογράμμισε επίσης ο Ουάνγκ Ουενμπίν.
Το Πεκίνο σκοπεύει ολοένα και περισσότερο να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις συγκρούσεις στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο, με τη μεσολάβηση της Κίνας, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία επισφράγισαν συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, που είχαν διακοπεί το 2016.