ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Ζελένσκι: Ρεκόρ εισαγωγών αερίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις

Η Ουκρανία, με υποδομές αερίου που έχουν πληγεί, ίσως εισάγει φέτος αέριο αξίας 2 δισ. δολαρίων από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος συζήτησε και με τον Μακρόν για πίεση προς τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, της οποίας οι υποδομές φυσικού αερίου έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω ρωσικών επιθέσεων, εκτιμάται ότι θα εισαγάγει φέτος αέριο αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων. Οι εισαγωγές αναμένεται να προέλθουν από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Ζελένσκι, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η Ουκρανία μπορεί να προμηθευτεί αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω τερματικών σταθμών στην Πολωνία και την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή εγχώριου τερματικού σταθμού σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες στο μέλλον.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα την ενίσχυση της πίεσης προς τη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση το προσεχές διάστημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζελένσκι στο X, «Η άσκηση πίεσης σ' αυτόν που άρχισε τον πόλεμο είναι το κλειδί για μια διευθέτηση». Επισήμανε ακόμη πως συζήτησαν όλες τις τρέχουσες διπλωματικές πτυχές και τις πρόσφατες επαφές με εταίρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικό χτύπημα σε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου μακριά από το μέτωπο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ ανέφερε και επιθέσεις σε αντλιοστάσιο στην Ούφα και τερματικό στη Ροστόφ ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν το μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ουκρανικά drones έπληξαν το διυλιστήριο του Ομσκ στη Σιβηρία, το μεγαλύτερο της Ρωσίας, προκαλώντας πυρκαγιά. Την επίθεση επιβεβαίωσε ο ουκρανικός στρατός και οι ρωσικές αρχές, ενώ η περιοχή βρίσκεται 2.700 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αγοράζει ινδική βενζίνη για να καλύψει ελλείψεις καυσίμων

Η Ρωσία ξεκίνησε θαλάσσιες εισαγωγές βενζίνης από την Ινδία για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις λόγω ουκρανικών επιθέσεων, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Το Κρεμλίνο διαπραγματεύεται εισαγωγές με άλλες χώρες.