ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
Το γερμανικό κοινοβούλιο με τη σημαία της Γερμανίας στο Βερολίνο, υπό έντονο φως ημέρας.

Η Γερμανία αγοράζει άλλα 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Puma

Η επιτροπή προϋπολογισμού έδωσε χθες Τετάρτη πράσινο φως στην αγορά του εξοπλισμού αυτού, ο οποίος θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 1,5 δισ. ευρώ.

Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την αγορά άλλων πενήντα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Puma για τις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις, την Μπούντεσβερ.

Η επιτροπή έδωσε χθες Τετάρτη πράσινο φως στην αγορά του εξοπλισμού αυτού, ο οποίος θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 1,5 δισ. ευρώ.

Στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού ανέφεραν πως η απόφαση να γίνει δεύτερη μεγάλη παραγγελία για τα ΤΟΜΑ του είδους εγγράφεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υλικού του γερμανικού στρατού, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα του τύπου.

«Η προμήθεια της δεύτερης παρτίδας των Puma συνοδεύεται από σημαντικά οικονομικά ρίσκα. Επίσης, το σύστημα δεν είναι πλήρως δοκιμασμένο από τεχνική άποψη», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Σέφερ, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού που ανήκει στους Πράσινους. «Μολαταύτα, πρέπει να γίνει η παραγγελία τώρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στον εξοπλισμό της Μπούντεσβερ», συμπλήρωσε.

Η επιτροπή έδωσε έμφαση στην ανάγκη το υπουργείο Άμυνας και η κατασκευάστρια [σ.σ. η KMW] να εγγυηθούν την πλήρη λειτουργικότητα του οπλικού συστήματος.

Ο Κάρστεν Κλάιν του φίλα προσκείμενου στις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εξήγησε ότι η απόφαση του Βερολίνου να στείλει μέρος των ΤΟΜΑ τύπου Marder που διέθετε ο γερμανικός στρατός στην Ουκρανία κατέστησε αναγκαία την αγορά των 50 νεότερων. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι τα Puma χρειάζονται ακόμη επειγόντως βελτιώσεις», πρόσθεσε.

Η σχεδιαζόμενη προμήθεια τέθηκε σε αναμονή πέρυσι, εξαιτίας άσκησης κατά την οποία και τα δεκαοκτώ τεθωρακισμένα άρματα μάχης που συμμετείχαν σε ασκήσεις βολής παρουσίασαν τεχνικές βλάβες ανεξαιρέτως, όμως κατόπιν αποφασίστηκε να προχωρήσει, έπειτα από εσωτερική έρευνα.

Τα τεχνολογικά προηγμένα Puma αντικαθιστούν τον παλαιότερο τύπο Marder, που πέρασε από διάφορες φάσεις εκσυγχρονισμού και παραμένει ακόμη σε υπηρεσία στην Μπούντεσβερ.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την προμήθεια και είχε εισηγηθεί το ομοσπονδιακό κράτος να αναμείνει να είναι έτοιμη βελτιωμένη εκδοχή των ΤΟΜΑ του τύπου αυτού προτού προχωρήσει σε νέα παραγγελία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ζημιογόνος ο ισολογισμός της Bundesbank για το 2025

Η Bundesbank σημείωσε ζημία στον ισολογισμό του 2025 για έκτη χρονιά, μειώνοντας όμως το έλλειμμα στα 8,6 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση, δεν θα δοθούν πόροι στο κράτος, ενώ ο διοικητής παραμένει καθησυχαστικός για το μέλλον.
Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Hapag-Lloyd: Διακοπή μεταφορών εμπορευμάτων προς τις χώρες του Κόλπου

Η Hapag-Lloyd ανέστειλε μέχρι νεωτέρας όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας αποστολές σε Εμιράτα, Ιράκ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Ντόναλντ Τραμπ και Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο καγκελάριος διευκρίνισε το θέμα Ισπανίας με Τραμπ

Η σιωπή του καγκελάριου Μερτς απέναντι στις επικρίσεις Τραμπ κατά της Ισπανίας προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως το θέμα τέθηκε κατόπιν, τονίζοντας τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε επιθέσεις κατά του Ιράν

Ο Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε ότι η Bundeswehr δεν θα εμπλακεί σε αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των Γερμανών. Υπογράμμισε ότι το διεθνές δίκαιο παραμένει θεμέλιο των ενεργειών τους.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε τώρα στρατιωτική υποστήριξη προς την Κύπρο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία και αξιολογεί διαρκώς τις εξελίξεις στην περιοχή.