ΓΔ: 2023.8 1.43% Τζίρος: 229.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Viessmann-Germany
Φωτο: Shutterstock

Αντιδράσεις για τη συμφωνία 12 δισ. ευρώ της Viessmann με την Carrier

Η πώληση προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς οι αντλίες θερμότητας που κατασκευάζει διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην σχεδιαζόμενη μετάβαση των συστημάτων θερμότητας των κτιρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο γερμανικός όμιλος Viessmann πρόκειται να πουλήσει τον κλάδο κατασκευής «λύσεων για το κλίμα» στην αμερικανική Carrier Global Corp. έναντι 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πώληση προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς οι αντλίες θερμότητας που κατασκευάζει διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση μετάβαση των συστημάτων θερμότητας των κτιρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συμφωνία «καταδεικνύει πόσο ελκυστική είναι η αγορά των αντλιών θερμότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι όροι της αγοραπωλησίας θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες. «Είναι σημαντικό τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής πολιτικής και τα κέρδη από αυτήν να εξακολουθήσουν να ωφελούν τη Γερμανία ως τοποθεσία. Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό», τόνισε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) για θέματα οικονομίας Γενς Σπαν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πίεση που ασκεί στους κατασκευαστές προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση που θα προκαλέσει η νέα νομοθεσία, διακινδυνεύει να χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, κυρίως από τους ανταγωνιστές στην Ασία. «Είναι προφανές ότι χρειάζονται ξένοι επενδυτές. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί όμως σε ξεπούλημα της γερμανικής αντλίας θερμότητας», δήλωσε ο κ. Σπαν στο δίκτυο RND.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία από δηλώσεις Βάντεφουλ για επαναπατρισμό Σύρων

Αντιδράσεις στο CDU προκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Βάντεφουλ, που αμφιβάλει αν οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω καταστροφικών συνθηκών. Στήριξη από άλλους πολιτικούς, κριτική από στελέχη του κόμματός του.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Drone εμφανίστηκε δίπλα στο αεροδρόμιο Βρέμης

Drone εντοπίστηκε κοντά στο αεροδρόμιο Βρέμης προκαλώντας διακοπή πτήσεων για μία ώρα το βράδυ της Κυριακής. Δεν βρέθηκε ο χειριστής, ενώ παρατηρούνται παρόμοια περιστατικά και σε άλλα γερμανικά αεροδρόμια.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνελήφθη 22χρονος Σύρος, ύποπτος για τρομοκρατία

Στη σύλληψη 22χρονου Σύρου στο Βερολίνο, ύποπτου για σχεδιασμό ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο σημείο της πόλης, προχώρησε η αστυνομία. Στο σπίτι του βρέθηκαν εκρηκτικά και ενδείξεις υποστήριξης στο ISIS.