ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο Ernst & Young
Φωτο: Shutterstock

«Κόκκινη κάρτα» για δύο χρόνια στην EY από τις αρχές της Γερμανίας

Επιβλήθηκε στην Ernst & Young GmbH διετής απαγόρευση διενέργειας ελέγχων σε εισηγμένες εταιρείες, μετά την αποτυχία της να αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη στη Wirecard.

Η γερμανική μονάδα της EY απαγορεύτηκε για δύο χρόνια να δέχεται νέες μεγάλες εντολές ελέγχων σε εταιρείες, αφού απέτυχε να αποκαλύψει απάτη στη Wirecard AG.

Η Ernst & Young GmbH παραβίασε το επαγγελματικό της καθήκον κατά τον έλεγχο των ετήσιων εκθέσεων της εταιρείας πληρωμών για το 2016, το 2017 και το 2018, ανέφερε η γερμανική ελεγκτική αρχή APAS σε ανακοίνωσή της, η οποία δεν ανέφερε ονομαστικά την EY. Επέβαλε πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ (542.330 δολάρια) στην EY και της απαγόρευσε νέες ελεγκτικές εργασίες για εταιρείες «δημοσίου ενδιαφέροντος» (σ.σ.: εισηγμένες στο χρηματιστήριο), αν και εξαίρεσε τις ανανεώσεις συμβάσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόφαση είναι η πιο σκληρή κύρωση για την EY Γερμανίας από την κατάρρευση της Wirecard πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Υπήρξαν επίσης εμπορικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Commerzbank AG, της KfW και του ομίλου DWS να απομακρύνουν την EY από τη θέση του ορκωτού ελεγκτή.

Η Wirecard πτώχευσε αφού αναγνώρισε ότι 1,9 δισ. ευρώ που είχε δηλώσει ως μετρητά πιθανόν να μην υπήρχαν. Παρόλο που η κατάρρευση αποκάλυψε επίσης σοβαρές ελλείψεις στις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες, οι επανειλημμένες εγκρίσεις της EY για τις ετήσιες εκθέσεις της εταιρείας προκάλεσαν έντονες επικρίσεις.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η απάτη στη Wirecard δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα και έχουμε αντλήσει σημαντικά διδάγματα από την υπόθεση», ανέφερε εκπρόσωπος της EY Γερμανίας. «Το σημαντικό είναι ότι η EY Γερμανίας είναι σήμερα μια διαφορετική εταιρεία», ανέφερε η δήλωση, επισημαίνοντας τις αλλαγές στην αξιολόγηση του κινδύνου απάτης της εταιρείας και τη νέα διοικητική ομάδα.

Η APAS επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε ορκωτούς ελεγκτές, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τιμωρήσει άλλα επτά άτομα επειδή επέστρεψαν την άδειά τους, τερματίζοντας ουσιαστικά τη δικαιοδοσία της APAS σε αυτούς. Η EY μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ανέφερε ο εποπτικός φορέας στην ανακοίνωσή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ενώ νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι.