Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, δορυφόρου της Μόσχας, κάλεσε σε «εκεχειρία» στην Ουκρανία και σε έναρξη συνομιλιών «άνευ όρων» ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, προβλέποντας, σε αντίθετη περίπτωση, «κλιμάκωση» και βλέποντας στον ορίζοντα «πυρηνικές πυρκαγιές».
«Πρέπει να σταματήσουμε τώρα, πριν ξεκινήσει η κλιμάκωση. Παίρνω το ρίσκο να προτείνω κατάπαυση των εχθροπραξιών», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια ομιλίας του προς το έθνος. «Είναι εφικτό - και πρέπει - να διευθετηθούν όλα τα εδαφικά ζητήματα, τα θέματα ανοικοδόμησης, ασφαλείας και άλλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άνευ όρων», είπε. «Καταλαβαίνετε και ξέρετε όλοι ότι δεν υπάρχει παρά μία λύση: οι διαπραγματεύσεις! Διαπραγματεύσεις άνευ όρων», είπε.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και μοναδικός σύμμαχος της Μόσχας στην Ευρώπη, δήλωσε επίσης ότι «η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο». «Εξ αιτίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους, έχει εξαπολυθεί ολοκληρωτικός πόλεμος» στην Ουκρανία. «Πυρηνικές πυρκαγιές εμφανίζονται στον ορίζοντα».
Τονίζοντας ότι «το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στην Ρωσία» και ότι η Ουκρανία είναι «πλημμυρισμένη με δυτικά όπλα», ο Λουκασένκο «ανησυχεί» για μία προσεχή «κλιμάκωση» με πολλούς νεκρούς. Ο Λουκασένκο απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Ουκρανία να μην εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής λέοντας ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις.
Η Λευκορωσία δεν συμμετέχει απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά προσέφερε το έδαφός της στον ρωσικό στρατό για την επίθεσή του κατά του Κιέβου και για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Η Μόσχα και το Μινσκ έχουν διεξαγάγει κοινές ασκήσεις και έχουν δημιουργήσει κοινό στρατιωτικό σώμα με στρατιώτες από τις δύο χώρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το περασμένο σαββατοκύριακο την πρόθεσή του να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία, ανακοίνωση που προκάλεσε ανησυχία στην Ουκρανία και την Δύση.
Η Μόσχα θεωρεί ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τερματισθεί παρά αν το Κίεβο εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις του και αποδεχθεί, κυρίως, την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιοχών από την Μόσχα. Από την πλευρά του το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση για την ειρήνη την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός του χωρίς εξαιρέσεις.