ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Σε ύψος - ρεκόρ 2,3 τρισ. ευρώ το χρέος στο τέλος του 2022

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι.

Σε ύψος - ρεκόρ 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρέος της Γερμανίας, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων έφθασε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ' ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι. Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το 2022 πάντως τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πάντως, εκτός από την Σαξονία - 'Ανχαλτ, κατάφεραν το 2022 να μειώσουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέση με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των δήμων αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία αύριο στο γερμανικό λιανεμπόριο ανακοίνωσε η Ver.di

Το συνδικάτο Ver.di κήρυξε προειδοποιητική απεργία αύριο στο λιανεμπόριο, ενόψει διαπραγματεύσεων για αυξήσεις. Πολλά καταστήματα ίσως μείνουν κλειστά, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές γερμανικές πόλεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο Μερτς ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία για συντάξεις και φορολογία, με αυξήσεις φόρων στους πιο εύπορους και ελάφρυνση για χαμηλά-μεσαία εισοδήματα, μείωση γραφειοκρατίας και αυστηρότερους κανόνες για αναρρωτικές άδειες.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εισαγγελία κατηγορεί Ουκρανία για δολιοφθορά στους Nord Stream

Η γερμανική εισαγγελία κατηγορεί ουκρανικές αρχές για εντολή δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας Ουκρανός ύποπτος βαρύνεται με κατηγορίες για συνέργεια σε έγκλημα πολέμου και καταστροφή.
Λογότυπο Volkswagen
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η VW σχεδιάζει περικοπές έως 100.000 θέσεων και κλείσιμο 4 εργοστασίων

Η Volkswagen σκέφτεται να κλείσει τέσσερα εργοστάσια στη Γερμανία και να περικόψει έως 100.000 θέσεις εργασίας, σε μια ιστορική αναδιάρθρωση για την αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ουκρανός διώκεται για τις εκρήξεις στους Nord Stream

Ουκρανός υπήκοος διώκεται από τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με γερμανικά μέσα. Οι εισαγγελείς δεν σχολιάζουν. Το περιστατικό αύξησε την ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης το 2022.