ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο

Γερμανία: Μείωση των εδρών της Bundestag προτείνει νέος νόμος

Ο κυβερνητικός συνασπισμός προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή ο αριθμός των εδρών να μειώνεται στους 630 από 736 που είναι σήμερα.

Κατά 106 βουλευτές αναμένεται να συρρικνωθεί το επόμενο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το ισχύον εκλογικό σύστημα επιτρέπει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών, με αποτέλεσμα η σημερινή Bundestag να έχει φθάσει στον αριθμό - ρεκόρ των 736 εδρών και να είναι το μεγαλύτερο ελεύθερα εκλεγμένο κοινοβούλιο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού, ο αριθμός των βουλευτών θα περιοριστεί σε 630, ενώ μία από τις εισηγούμενες αλλαγές αφορά την κατάργηση της λεγόμενης «ρήτρας της άμεσης εντολής». Μέχρι τώρα, αν ένα κόμμα δεν κατάφερνε να φθάσει το εκλογικό μέτρο του 5%, μπορούσε παρόλα αυτά να εισέλθει στη βουλή, εφόσον είχε κερδίσει την απευθείας εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών με άμεση εντολή. Αυτή η ρήτρα έχει μέχρι τώρα τεθεί σε εφαρμογή τέσσερις φορές, το 1953, το 1957, το 1994 για το PDS και το 2021 για το διάδοχο κόμμα, την Αριστερά, η οποία είχε συγκεντρώσει μόνο 4,9%.

Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο συζητείται εδώ και χρόνια, διότι ο αριθμός των μελών της Bundestag αυξάνεται συνέχεια, λόγω του συστήματος της διπλής ψήφου. Με την πρώτη εκλέγεται απευθείας ένας βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια, ανεξαρτήτως κόμματος, ενώ η δεύτερη ψήφος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αναλογίας των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα στην Bundestag.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε πάντως να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο σχέδιό του. Ειδικά η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία έχει κατ' επανάληψη ωφεληθεί από το προηγούμενο σύστημα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και αντιπροτείνει τη μείωση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών από 299 σε 270.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό δαπανών για επιδόματα, υπαλλήλους, γραφεία και ταξίδια. Στον προϋπολογισμό του 2023 το κόστος της Bundestag υπολογίζεται σε περίπου 1,14 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2018 ήταν 974 εκατομμύρια, ενώ το 2016 857 εκατομμύρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Volkswagen logo
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen Γερμανίας: Εγκρίθηκε αναδιάρθρωση, χάνεται 50.000 θέσεις

Το συμβούλιο της Volkswagen ενέκρινε ομόφωνα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ως το 2030, επικαλούμενο εντεινόμενο ανταγωνισμό και τεχνολογικές αλλαγές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ανώγεια και Ψηλορείτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώγεια: Ο Γερμανός πρέσβης για γερμανικά χρέη και ιστορικά υφαντά

Ο δήμαρχος Ανωγείων έθεσε στον Γερμανό πρέσβη τα θέματα των γερμανικών οφειλών, ιστορικής μνήμης και επαναπατρισμού ανωγειανών υφαντών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρέσβη και της υπογραφής μνημονίου με το ΙΤΕ.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύλληψη δύο Βούλγαρων για εμπρηστικές βόμβες στο Μόναχο

Δύο Βούλγαροι συνελήφθησαν για εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού στο Μόναχο, με την αστυνομία να εκτιμά πολιτικά κίνητρα. Πολλαπλασιάζονται τα σαμποτάζ σε γερμανικές υποδομές με το Βερολίνο να κατηγορεί τη Μόσχα.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οκτώβριο δικάζεται Ουκρανός για δολιοφθορά στον North Stream

Ουκρανός πρώην αξιωματικός θα δικαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Αμβούργο για τη δολιοφθορά στον αγωγό North Stream το 2022, ενώ άλλος ύποπτος κρατείται στην Κροατία και αναμένει πιθανή έκδοση στη Γερμανία.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκε διαδηλωτής που έχασε το μάτι του

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αλί Ζαρεΐ, 27 ετών, που τραυματίστηκε το 2022 σε διαδηλώσεις και πήγε στη Γερμανία για θεραπεία. Συνελήφθη επιστρέφοντας στο Ιράν και κρίθηκε ένοχος για «διαφθορά επί της γης».
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρικό εργοστάσιο ξεκινά παραγωγή 5.000 drone ΤΝ για Ουκρανία

Ξεκίνησε σε εργοστάσιο κοντά στο Μόναχο η παραγωγή 5.000 μαχητικών drone για Ουκρανία, σύμφωνα με την Auterion. Τα πρώτα drones για τη Γερμανία παραδόθηκαν, ενώ παραγγελίες αξίας 300 εκατ. ευρώ και νέα συμβόλαια αναμένονται.