ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ προωθούνται στη Σύρτη

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχουν προωθηθεί σε θέσεις γύρω από τη Σύρτη, στην προσπάθειά τους να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters: «Βλέπουμε αυτοκινητοπομπές του ΛΕΣ μέσα στην πόλη της Σύρτης (…) Ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης τώρα. Επίσης, ακούμε πυρά».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις δυνάμεις της GNA.

Σε τουλάχιστον 30 νεκρούς και 33 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του βομβαρδισμού σε στρατιωτική σχολή της Τρίπολης 

Σε τουλάχιστον τριάντα νεκρούς και άλλους 33 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του αεροπορικού βομβαρδισμού το Σάββατο εναντίον στρατιωτικής σχολής σε προάστιο της Τρίπολης, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η στρατιωτική σχολή βρίσκεται στην Αλ Χάντμπα αλ Χάντρα, προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ.

Τα νότια προάστια της Τρίπολης έχουν μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών μαχών από την 4η Απριλίου, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της ΚΕΕ που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Η αεροπορική επιδρομή εναντίον της στρατιωτικής σχολής της Τρίπολης στοίχισε τη ζωή σε 30 σπουδαστές και τραυμάτισε άλλους 33», δήλωσε ο Αμίν αλ Χασέμι, που είχε δώσει αρχικά έναν απολογισμό ο οποίος έκανε λόγο για 28 νεκρούς.

Βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει τους σπουδαστές παρατεταγμένους στο προαύλιο της σχολής όταν γίνεται το πλήγμα.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ κατηγόρησαν μέσω Facebook τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ για την αεροπορική επιδρομή, ενώ μεταφόρτωσαν φωτογραφίες θυμάτων.

Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, διέψευσε «κατηγορηματικά» ότι η σχολή επλήγη από αεροσκάφος ή στοιχείο του πυροβολικού των στρατευμάτων του Χάφταρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Μισμάρι είπε πως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ευθύνονται για αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια». Υποστήριξε πως η έκρηξη ενδέχεται να οφειλόταν σε βόμβα, όχι σε πύραυλο ή οβίδα.

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της ΚΕΕ διότι όπως είπε προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτή την επίθεση για να στρέψει την κοινή γνώμη στην Τρίπολη εναντίον του ΛΕΣ.

Η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» το πλήγμα εναντίον της στρατιωτικής σχολής, σημειώνοντας πως «η επιδεινούμενη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων (...) υπονομεύει τις πιθανότητες επιστροφής στην πολιτική διαδικασία», με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. «Αργά ή γρήγορα», οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν, πρόσθεσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Από την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί πάνω από 280 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 2.000 αντιμαχόμενοι, ενώ τουλάχιστον 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Το τελευταίο διάστημα, έχει μετατραπεί στο αντικείμενο έντονων ανταγωνισμών περιφερειακών δυνάμεων για επιρροή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ότι κάποιες δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται «σταδιακά» στη Λιβύη. Το πόσοι Τούρκοι στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στη Λιβύη είναι ακόμα ασαφές.

Ο Ερντογάν, που εξασφάλισε την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή των στρατευμάτων, έκανε λόγο για «διάφορες ομάδες» που εν πρώτοις θα αναλάβουν συντονιστικό ρόλο. Πρόσθεσε ότι ανώτεροι αξιωματικοί, ανάμεσά τους κι ένας στρατηγός, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ήδη εστάλησαν στη λιβυκή επικράτεια για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της ΚΕΕ, με την οποία η Άγκυρα υπέγραψε δύο πολύ αμφιλεγόμενες συμφωνίες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι σκοπεύει να συζητήσει σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τη Λιβύη, αλλά και για την κατάσταση στο Ιράν και το Ιράκ, όπου η ένταση ανεβαίνει μετά την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ