ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτό: shutterstock

Άρχισε η εποχή αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων στη Βουλγαρία

Στην προστατευόμενη περιοχή Καλίμοκ-Μπράσλεν υπήρχαν 32 ζευγάρια πουλιών στην παλαιά, τεχνητή πλατφόρμα φωλιάσματος ενώ άλλοι 40 αργυροπελεκάνοι θεάθηκαν στη νέα πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από την BSPB τον Δεκέμβριο του 2022.

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, αργυροπελεκάνοι άρχισαν να φτιάχνουν φωλιές στον Δρυμό Περσίνα, σηματοδοτώντας την επιτυχή έναρξη της εποχής αναπαραγωγής του είδους στη Βουλγαρία. Μια ομάδα του Περσίνα και της Βουλγαρικής Εταιρείας προστασίας Πτηνών (BSPB) μέτρησε περίπου 50 ενήλικα πτηνά που προετοίμαζαν τις φωλιές τους εκεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε η BSPB.

Στην προστατευόμενη περιοχή Καλίμοκ-Μπράσλεν υπήρχαν 32 ζευγάρια πουλιών στην παλαιά, τεχνητή πλατφόρμα φωλιάσματος ενώ άλλοι 40 αργυροπελεκάνοι θεάθηκαν στη νέα πλατφόρμα που κατασκευάστηκε από την BSPB τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι αναμένεται νέο ρεκόρ αναπαραγωγής για το είδος στο Καλίμοκ-Μπράσλεν, όπου πέρσι 30 ζευγάρια μεγάλωσαν επιτυχώς 30 νεοσσούς.

Η εποχή αναπαραγωγής άρχισε επιτυχώς και στη Λίμνη Σρεμπάρνα, όπου τον Ιανουάριο καταμετρήθηκαν περίπου 50 ενήλικοι αργυροπελεκάνοι. Το 2022 ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) στα Βαλκάνια μειώθηκε κατά περίπου 40% μέσα σε λίγους μήνες λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας της γρίπης των πτηνών που προκαλείται από ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος.

Κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, υπενθύμισε ο Σβίλεν Τσεσμετζίεφ της BSPB. Οι πελεκάνοι που φωλιάζουν στη Βουλγαρία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του είδους, το οποίο χαρακτηρίζεται από το Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας ως εξαιρετικά απειλούμενο και από τον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως σχεδόν απειλούμενο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας του είδους, στα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα της BSPB τοποθέτησε δακτυλίους και δορυφορικούς αναμεταδότες σε δύο αργυροπελεκάνους στην περιοχή της Λίμνης Μπουργκάς. Έτσι θα μπορούν οι επιστήμονες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των πουλιών και να προσδιορίζουν πού αναζητούν τροφή και πού φωλιάζουν αλλά και να μάθουν περισσότερα για τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Τα δεδομένα της δορυφορικής τηλεμετρίας θα αναρτηθούν σύντομα στον ιστότοπο www.life-pelicans.com επιτρέποντας την παρακολούθηση των δύο πουλιών σε πραγματικό χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Yποβρύχια drones θα χαρτογραφούν τη βλάστηση μέσα στη Μαύρη Θάλασσα

Τα υποθαλάσσια λιβάδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της βιοποικιλότητας, τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και την προώθηση της ανάπτυξης της θαλάσσιας ζωής, δήλωσε ο Γεώργιος Συλαίος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
elafi-fysi
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες ελάφια απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη τους τελευταίους μήνες

Οι κρατικές μονάδες θηραμάτων στο χωριό Ζέντα και στην πόλη Κρούμοβγκραντ και η Ένωση Κυνηγών και Αλιέων στη Βουλγαρία βοήθησαν στη διαδικασία ανάκαμψης των ρυθμών της φύσης με φυσικό τρόπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Προγράμματα έρευνας τεχνολογίας χρηματοδοτεί με 21 εκατ. λέβα η Σόφια

Τα κονδύλιο προορίζονται για έρευνα στη βουλγαρική βάση της Ανταρκτικής «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και για έρευνες του Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό

Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Shell κέρδισε την έφεση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Το εφετείο της Χάγης απέρριψε την απόφαση του 2021, με την οποία πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ζητήσει από τη Shell να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% ως το τέλος του 2030.