ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μείωση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων για 10ο συνεχή μήνα, πτώση 18%

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 131,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 132,2 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιανουάριο για 10ο συνεχή μήνα και είναι πλέον μειωμένες κατά 18% περίπου από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πλέον εμπορεύσιμα παγκοσμίως είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 131,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 132,2 μονάδων τον Δεκέμβριο. Ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η τιμή του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση των 132,4 μονάδων.

Η πτώση των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης συνέβαλε στην πτώση του δείκτη, ενώ τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, ανέφερε ο FAO.

Σε χωριστές εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,765 δισεκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση των 2,756 δισεκατομμυρίων τόνων.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, για να δώσει αύξηση 4,8% σε ετήσια βάση. Οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 2,5%, καθώς η παραγωγή στην Αυστραλία και τη Ρωσία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Το ρύζι, αντίθετα, σημείωσε άλμα 6,2%, εν μέρει λόγω της ισχυρής τοπικής ζήτησης σε ορισμένες ασιατικές χώρες εξαγωγής.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 2,9% τον Ιανουάριο, ο δείκτης των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε κατά 1,4% και η ζάχαρη μειώθηκε κατά 1,1%. Το κρέας υποχώρησε μόλις 0,1%.

Εξετάζοντας την προσφορά και τη ζήτηση για τα δημητριακά, ο FAO δήλωσε ότι αναμένει ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής σιταριού το 2022 χάρη στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τις καλλιέργειες από την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναθεωρήθηκε προς τα κάτω λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή στην Κίνα, και τώρα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,6% από το ιστορικό υψηλό του 2021.

Κοιτάζοντας προς το 2023, ο FAO δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πιθανή επέκταση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις.

Η παγκόσμια χρησιμοποίηση σιτηρών το 2022/23 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 0,7% από το προηγούμενο έτος σε 2,779 δισεκατομμύρια τόνους. Η εκτίμηση για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών καθορίστηκε στους 844 εκατ. τόνους, πιέζοντας την παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση για το 2022/23 στο 29,5% από 30,8% το 2021/22.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.
LOATKI
ΔΙΕΘΝΗ

Νομοσχέδιο στη Γεωργία θα απαγορεύει τη ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα σε τηλεόραση

Το νομοσχέδιο για «την προστασία των ανηλίκων και των οικογενειακών αξιών» θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του Ιουνίου. Ο στόχος είναι να απαγορευθεί «η προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και της αιμομιξίας».
georgia country
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο από την πρόεδρο της Γεωργίας στο νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

Ο λεγόμενος «ρωσικός νόμος», απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «προώθηση των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης».