Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιανουάριο για 10ο συνεχή μήνα και είναι πλέον μειωμένες κατά 18% περίπου από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πλέον εμπορεύσιμα παγκοσμίως είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 131,2 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 132,2 μονάδων τον Δεκέμβριο. Ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η τιμή του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση των 132,4 μονάδων.
Η πτώση των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης συνέβαλε στην πτώση του δείκτη, ενώ τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, ανέφερε ο FAO.
Σε χωριστές εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,765 δισεκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση των 2,756 δισεκατομμυρίων τόνων.
Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, για να δώσει αύξηση 4,8% σε ετήσια βάση. Οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 2,5%, καθώς η παραγωγή στην Αυστραλία και τη Ρωσία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Το ρύζι, αντίθετα, σημείωσε άλμα 6,2%, εν μέρει λόγω της ισχυρής τοπικής ζήτησης σε ορισμένες ασιατικές χώρες εξαγωγής.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 2,9% τον Ιανουάριο, ο δείκτης των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε κατά 1,4% και η ζάχαρη μειώθηκε κατά 1,1%. Το κρέας υποχώρησε μόλις 0,1%.
Εξετάζοντας την προσφορά και τη ζήτηση για τα δημητριακά, ο FAO δήλωσε ότι αναμένει ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής σιταριού το 2022 χάρη στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τις καλλιέργειες από την Αυστραλία και τη Ρωσία.
Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναθεωρήθηκε προς τα κάτω λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή στην Κίνα, και τώρα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,6% από το ιστορικό υψηλό του 2021.
Κοιτάζοντας προς το 2023, ο FAO δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πιθανή επέκταση της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις.
Η παγκόσμια χρησιμοποίηση σιτηρών το 2022/23 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 0,7% από το προηγούμενο έτος σε 2,779 δισεκατομμύρια τόνους. Η εκτίμηση για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών καθορίστηκε στους 844 εκατ. τόνους, πιέζοντας την παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση για το 2022/23 στο 29,5% από 30,8% το 2021/22.