Οι διαδηλώσεις κατά της σχεδιασθείσας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού θα πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας ενόψει των απεργιών και των διαδηλώσεων που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στους πολίτες αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Σε μια σπάνια ένδειξη ενότητας, όλα τα συνδικάτα ανακοίνωσαν μια κοινή ημέρα εθνικής απεργίας την Πέμπτη και εργαζόμενοι σε κομβικούς τομείς όπως της ενέργειας, των δημόσιων μεταφορών, των αερομεταφορών και των σχολείων έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν.
Ερωτηθείς από το franceinfo για το πόσοι άνθρωποι ενδεχομένως να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ απάντησε: «Δεν πρόκειται να ανακοινώσω έναν αριθμό πριν πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις, αλλά θα πρέπει να βγουν στους δρόμους όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται και με ειρηνικό τρόπο».
Αν υπερψηφιστεί από τη βουλή, η μεταρρύθμιση θα αυξήσει το νόμιμο όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 62 έτη, θα αυξήσει την σταδιακή επιμήκυνση της περιόδου καταβολής εισφορών για πλήρη επιδόματα και θα καταργήσει τις υπάρχουσες εξαιρέσεις για τους υπαλλήλους σε συγκεκριμένους τομείς.
Ο Μπερζέ επανέλαβε ότι το CFDT δεν θα υποστηρίξει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT, το δικό του δεν έχει ζητήσει τον αποκλεισμό ευαίσθητων τομέων όπως τα διυλιστήρια ή την παράταση των απεργιών πέραν της Πέμπτης.
«Θα υπάρξει μια ημέρα κινητοποίησης στις 19 του μήνα και το απόγευμα θα υπάρξει μια διαενωσιακή συνάντηση για να εξετάσουμε πως θα προχωρήσουμε», είπε ο Μπερζέ. Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό δήλωσε χθες Κυριακή ότι αναμένει μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. «Είναι δικαίωμά τους. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χώρας γιατί πολλοί πολίτες θέλουν να συνεχίσουν την εργασία τους», πρόσθεσε.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η ίδια και η κυβέρνησή της θα κινητοποιηθούν πλήρως για να πείσουν τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση «είναι δίκαιη και ότι επιτρέπει την κοινωνική πρόοδο».