ΓΔ: 1404.09 0.18% Τζίρος: 71.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:34:35 DATA
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Άρματα μάχης ζητά η Ουκρανία μετά από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών σε δηλώσεις του, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο, τόνισε ότι η Δύση οφείλει να στείλει άρματα μάχης, καθώς «όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα».

Το Χάρκοβο έπληξαν χθες ρωσικοί βομβαρδισμοί, λίγες ώρες  μετά την απρόσμενη επίσκεψη στην πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ συνοδευόμενη από τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση αυτή, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα», «τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», σημείωσε ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών Κουλέμπα. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν πιο σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, ο Ολέγκ Σινεγκούμποφ. Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα χθες Τρίτη η κυρία Μπέρμποκ πήγε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στον πόλεμο. Με τον ουκρανό ομόλογό της πλάι της διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην «αλληλεγγύη» και στην «υποστήριξη» της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως έφερε «νέο πακέτο» βοήθειας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών και άλλων τόσων για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Starlink. Ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις γεννητριών για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βομβαρδίζονται συστηματικά από τον ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αξιώνει να της σταλούν άρματα κύριας μάχης δυτικής κατασκευής, με το Βερολίνο να μην έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην προμήθεια Λέοπαρντ.

Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη. Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον κ. Κουλέμπα, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε πως το Κίεβο μπορεί να λογαριάζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται για να «απελευθερώσει» τους πολίτες της Ουκρανίας «που υποφέρουν ακόμη από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής». Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.

Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι -το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ- και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ. «Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε χθες ο κ. Κουλέμπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες έχουν οι Ουκρανοί, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος υπ. Άμυνας

«Πρακτικά οδηγήσαμε σε αποτυχία ολόκληρη την εκστρατεία τους για το 2025», ισχυρίζεται ο Αντρέι Μπελαούσοφ, παρότι η προέλαση των Ρώσων γίνεται με απώλειες άνω των 1.000 ανδρών καθημερινά.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ακύρωσε συνεδρίαση λόγω κινδύνου για ρωσικό πλήγμα

Η συνοικία αυτή είναι στο κέντρο του Κιέβου και εκεί βρίσκονται το κοινοβούλιο, η προεδρία, η έδρα της κυβέρνησης και η Κεντρική Τράπεζα, σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, όπως επίσης και πολλά κτίρια με διαμερίσματα.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η ταχύτητά του δείχνει πως ο ρωσικός πύραυλος ήταν διηπειρωτικός

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν κατασκευασθεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήττουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο στρατός έχουν σχολιάσει την ουκρανική αυτή κατηγορία προσώρας.