ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ολυμπιακή φλόγα τελετή
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα αναδεικνύει στον ΟΗΕ τον ρόλο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για ειρήνη

Η πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά ανέδειξε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για ειρήνη, διάλογο και διαπολιτισμική κατανόηση.

Τη διαχρονική σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη ανέδειξε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος με τίτλο «Οικοδομώντας έναν Ειρηνικό και Καλύτερο Κόσμο μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους».

Η κ. Μπαλτά υπενθύμισε τον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας ως γενέτειρας της Εκεχειρίας, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ηθική υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά στη σχετική συζήτηση. Επεσήμανε πως η Εκεχειρία αναδεικνύει τον ζωτικό ρόλο του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς.

Στην τοποθέτησή της, η πρέσβης ανέφερε ότι το Ολυμπιακό κίνημα επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα. Υπογράμμισε ότι η εκπαιδευτική αξία του αθλητισμού ενθαρρύνει τις κοινωνίες να υπερβούν τα όρια των συγκρούσεων και του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών.

Παράλληλα, στάθηκε στον συμβολισμό της ιερής παύσης των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που διαμορφώνει ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανθρωπότητα και φέρνει κοντά αθλητές από όλον τον κόσμο ως ισχυρούς αγγελιοφόρους ειρήνης, αλληλεγγύης, ενσωμάτωσης και ευ αγωνίζεσθαι.

Η Ελλάδα χαιρέτισε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς την Ολυμπιακή Εκεχειρία, σημειώνοντας ότι το σχετικό ψήφισμα υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής συνοχής και του διαλόγου σε επίπεδο κοινότητας. 

Παράλληλα, αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και προώθησης της διαπολιτισμικής κατανόησης, ενώ οι αθλητές αναδεικνύονται ως παγκόσμια σύμβολα που μπορούν να γκρεμίσουν φραγμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο 2025, έτος που σηματοδοτεί την 80ή επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και συμπίπτει με την τρίτη θητεία της Ελλάδας ως εκλεγμένου μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κ. Μπαλτά τόνισε ότι οι ολυμπιακές αρχές είναι θεμελιώδεις και για τα Ηνωμένα Έθνη.

Κλείνοντας, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον διάλογο, τη δημοκρατία και τη διπλωματία, εκφράζοντας ευχές για επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Μιλάνο-Κορτίνα το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμη Αντιπρόσωπος Ελλάδας: Σε μεταβατική φάση ο ΟΗΕ, ευθύνη τα μέλη

Η πρέσβης Αγ. Μπάλτα τόνισε σε εκδήλωση του BMCC στη Νέα Υόρκη πως ο ΟΗΕ βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσαρμογής, όχι τέλους, και αν τα κράτη-μέλη δείξουν βούληση μπορεί να ανανεωθεί και να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις.
Ομαδική φωτογραφία εκδήλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βράβευση Μαρίζας Κωχ και Παναγιώτη Γιαννάκη από την Ένωση Μανιατών

Η Μαρίζα Κωχ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης τιμήθηκαν από την Ένωση Απανταχού Μανιατών σε εκδήλωση στο ΣΕΦ, με βραβείο-δρεπάνι για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Δυρού, παρουσία πολλών επισήμων και με τοπικά δρώμενα.
Σοφία Ζαχαράκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η Ψαρούδα-Μπενάκη τίμησε την χώρα, την πολιτική και την επιστήμη

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αποχαιρέτησε μέσω ανάρτησης την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, υπογραμμίζοντας το υποδειγματικό έργο και την προσφορά της στην πολιτική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των γυναικών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μουσουλμάνοι Θράκης ζουν αρμονικά με χριστιανούς στη βάση ισότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική θέση για το Κυπριακό παραμένει σαφής, στηρίζοντας τον διάλογο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ανέφερε πως η Λοζάνη καθορίζει τη μειονότητα της Θράκης ως θρησκευτική.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Η ασφαλής ναυτιλία θεμέλιο ειρήνης και συνεργασίας

Στη Νέα Υόρκη, o Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ασφαλής ναυτιλία στηρίζει ειρήνη και εμπόριο, με την Ελλάδα να θέτει προτεραιότητα την ασφάλεια ναυσιπλοΐας στον ΟΗΕ.
Αεροσκάφος C-130 στη βάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο το μεσημέρι η μεταφορά των σορών των 7 φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα

Οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ, που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Ρουμανία, θα επιστρέψουν αύριο το μεσημέρι με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα αναχωρήσει από την Ελευσίνα και θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη.