Έκκληση για ενισχυμένη παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα του έκανε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι.
«Μια μαζική ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.
Μετά τις πρόσφατες εντάσεις με τη γειτονική Σερβία, το Κόσοβο επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός του. Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), παρούσα στην περιοχή από τους βομβαρδισμούς του 1999, σήμερα αριθμεί σχεδόν 3.800 άνδρες και γυναίκες, γράφει το Bloomberg.
«Μια αύξηση των στρατιωτών στην παρεχόμενη από το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη KFOR θα υποστήριζε τις προσπάθειές μας στην άμυνα», είπε ο Κούρτι, επικαλούμενος τη συσσώρευση σερβικών δυνάμεων και πυροβολικού στα σύνορα, αλλά και την εντατικοποίηση της ρητορικής από τη Ρωσία και τη Σερβία ως λόγους για τους οποίους χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, κυρίως αλβανικής καταγωγής, αλλά και περισσότερους από 100.000 Σέρβους. Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν τον Αύγουστο όταν οι αρχές της Πρίστινας επιδίωξαν να αναγκάσουν τους Σέρβους της μειονότητας να αποκτήσουν πινακίδες αυτοκινήτων και προσωπικά έγγραφα που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Κοσόβου και όχι από τη σερβική. Η περιοχή, αντίστοιχα, θεωρείται ιστορικό εθνικό λίκνο για τους Σέρβους.