Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα την προμήθεια στην Ουκρανία μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών για το πυροβολικό, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες κρατών της βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ολλανδίας στη Λετονία που θα συζητηθούν κυρίως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στα νορδικά κράτη και στη Βαλτική.
Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει από τους ηγέτες των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην κοινή εκστρατευτική δύναμη (Joint Expeditionary Force, JEF) να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το 2023 το επίπεδο της υποστήριξης που παρείχαν φέτος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Θα αναγγείλει επίσης ότι το Λονδίνο θα παραδώσει «εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες για το πυροβολικό την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 250 εκατ. λιρών στερλινών» (287 εκατ. ευρώ), κάτι που «θα εγγυηθεί μόνιμη ροή των πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για το πυροβολικό στην Ουκρανία όλο το 2023», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Βρετανία έδειξε τον δρόμο ως προς τη χορήγηση «αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, στέλνοντας ιδίως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων και, πρόσφατα, 125 αντιαεροπορικών πυροβόλων», συνεχίζει η ανακοίνωση των υπηρεσιών του επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών.
«Προμηθεύσαμε επίσης πάνω από 100.000 βλήματα από τον Φεβρουάριο», τον μήνα που εξαπολύθηκε η επίθεση της Ρωσίας, προστίθεται. Τον περασμένο μήνα, ο κ. Σούνακ πήγε στο Κίεβο για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας αντιδράσαμε με συγχρονισμένο τρόπο στην εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και «θα παραμείνουμε απαρασάλευτοι στη φιλοδοξία μας να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Αλλά για να φθάσουμε στην ειρήνη πρέπει να αποτρέψουμε κάθε επίθεση και η κοινή ανάπτυξη δυνάμεών μας στην περιοχή είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε στις πιο σοβαρές απειλές». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί επίσης στους συμμετέχοντες στη σύνοδο των χωρών της JEF (Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).