ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ζητά πλήρη συνεργασία από το Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε ψήφισμα που ζητά από το Ιράν πλήρη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία.

Το συμβούλιο διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, 19 χώρες ψήφισαν υπέρ, 3 κατά και 12 απείχαν. Η Τεχεράνη καλείται να «παράσχει πληροφορίες και πρόσβαση» στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Ο Ιρανός πρέσβης Ρεζά Νατζάφι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ψήφισμα θα έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του ΔΟΑΕ. 

Όπως ανέφερε, «αυτό το ψήφισμα δεν θα προσθέσει τίποτα στη σημερινή κατάσταση, δεν θα είναι χρήσιμο και θα είναι αντιπαραγωγικό», υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του Ιράν και του οργανισμού».

Το ψήφισμα παρουσιάστηκε χθες από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία (ομάδα Ε3) και τις ΗΠΑ, κατά την έναρξη της τριμηνιαίας διάσκεψης του συμβουλίου διοικητών στη Βιέννη.

Εκπρόσωποι οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία, είχαν προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση νέου ψηφίσματος «δημιουργεί τον κίνδυνο να υπονομευθεί η δυναμική συνεργασίας και το εποικοδομητικό πολιτικό κλίμα που χαρακτήρισαν την πρόσφατη επικοινωνία μεταξύ του Ιράν και του Οργανισμού», χαρακτηρίζοντάς το ως «προκλητική ενέργεια».

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσε εκ νέου το Ιράν να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν επίθεση τον Ιούνιο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Όχι στρατιωτική κλιμάκωση» μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για κίνδυνο σοβαρής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και χαιρετίζει νέες συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ζητώντας «ευκαιρία στη διπλωματία» και πλήρη συνεργασία της Τεχεράνης με τον ΔΟΑΕ.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Ομάν αύριο ο Αλί Λαριτζανί για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

Ο Αλί Λαριτζανί ταξιδεύει αύριο στο Ομάν για συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σχετικά με περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν σταματούμε τον εμπλουτισμό, δεν φοβόμαστε αμερικανική πίεση

Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ακόμα και σε περίπτωση πολέμου, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, μετά τις πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απέρριψε το αίτημα ΗΠΑ για διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν αρνήθηκε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά δηλώνει ανοιχτό σε συζήτηση για το επίπεδο και την καθαρότητα του εμπλουτισμού ή μια περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με διπλωμάτη. Δεν συζητήθηκαν οι βαλλιστικές του δυνατότητες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στο Ομάν, διαβεβαιώσεις από Τεχεράνη

Στο Ομάν ξεκίνησαν συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ ανοιχτό, μετά τις επιθέσεις του Ιουνίου. Εκπροσωπούν οι Άραγτσί και Γουίτκοφ.