ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Κρίσιμες ώρες στο Ιράκ μετά την παραίτηση του προέδρου της χώρας

Ο Μπάρχαμ Σάλεχ αρνήθηκε να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον φιλοϊρανό Άσααντ Αλ Ιντάνι, κυβερνήτη της Βασόρας.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπάρχαμ Σάλεχ υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο της χώρας, αφού αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κυβερνήτη της Βασόρας, τον Άσααντ αλ Ιντάνι.

Στην επιστολή του προς τους βουλευτές, ο Σάλεχ δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και τους καλούν να λάβουν εκείνοι την απόφαση που θεωρούν πρέπουσα, «ως εκπρόσωποι του έθνους».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, ο Σάλεχ επικαλέστηκε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος δηλώνει αντίθετος στην υποψηφιότητα του Ιντάνι, ο οποίος προτάθηκε από το φιλοϊρανικό κόμμα Μπίνα, και τονίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να διορίσει κάποιον που θα τον απορρίψουν οι διαδηλωτές. Επειδή όμως το Σύνταγμα δεν του δίνει την εξουσία να απορρίψει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του στο κοινοβούλιο.

Το Ιράκ συγκλονίζεται από την 1η Οκτωβρίου από μαζικές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, ζητούν την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που το θεωρούν διεφθαρμένο και το κατηγορούν ότι έχει βυθίσει στη φτώχεια τους περισσότερους Ιρακινούς. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, όμως παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι τον διορισμό νέου.

Πηγές του γραφείου του Σάλεχ είπαν ότι ο πρόεδρος έφυγε από τη Βαγδάτη και κατευθύνεται στη Σουλεϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, απ’ όπου αργότερα σκοπεύει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επανεκκίνησε η λειτουργία του εναέριου χώρου

Ο εναέριος χώρος του Ιράκ άνοιξε ξανά μετά τη λήξη της ιρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισραήλ. Η Πολιτική Αεροπορία Ιράκ παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση, αφού είχε προηγηθεί 72ωρο κλείσιμο λόγω των πυραυλικών επιθέσεων.
Σημαία στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποιούν οργανώσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το γενικό αρχηγείο τρομοκρατικών οργανώσεων στη Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ιρακινό πρεσβευτή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ιρακινό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, διαμαρτυρόμενο έντονα για τις επιθέσεις φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών στο Ιράκ και ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη διάλυσή τους.