ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Κρίσιμες ώρες στο Ιράκ μετά την παραίτηση του προέδρου της χώρας

Ο Μπάρχαμ Σάλεχ αρνήθηκε να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον φιλοϊρανό Άσααντ Αλ Ιντάνι, κυβερνήτη της Βασόρας.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπάρχαμ Σάλεχ υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο της χώρας, αφού αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κυβερνήτη της Βασόρας, τον Άσααντ αλ Ιντάνι.

Στην επιστολή του προς τους βουλευτές, ο Σάλεχ δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και τους καλούν να λάβουν εκείνοι την απόφαση που θεωρούν πρέπουσα, «ως εκπρόσωποι του έθνους».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, ο Σάλεχ επικαλέστηκε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος δηλώνει αντίθετος στην υποψηφιότητα του Ιντάνι, ο οποίος προτάθηκε από το φιλοϊρανικό κόμμα Μπίνα, και τονίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να διορίσει κάποιον που θα τον απορρίψουν οι διαδηλωτές. Επειδή όμως το Σύνταγμα δεν του δίνει την εξουσία να απορρίψει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του στο κοινοβούλιο.

Το Ιράκ συγκλονίζεται από την 1η Οκτωβρίου από μαζικές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, ζητούν την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που το θεωρούν διεφθαρμένο και το κατηγορούν ότι έχει βυθίσει στη φτώχεια τους περισσότερους Ιρακινούς. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, όμως παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι τον διορισμό νέου.

Πηγές του γραφείου του Σάλεχ είπαν ότι ο πρόεδρος έφυγε από τη Βαγδάτη και κατευθύνεται στη Σουλεϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, απ’ όπου αργότερα σκοπεύει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με ρουκέτες από το Ιράκ σε συριακή στρατιωτική βάση

Στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες από το Ιράκ, με τις ευθύνες να αποδίδονται σε φιλοϊρανική οργάνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού και Ιρακινό αξιωματικό.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράν, διακοπή ροής αερίου

Επίθεση δέχθηκαν ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διακόπηκε η ροή αερίου προς το Ιράκ και εκτοξεύθηκαν οι τιμές πετρελαίου, ενώ το Ιράν προειδοποίησε για εκκενώσεις σε εγκαταστάσεις Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Κατάρ.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια σε 4 χώρες της Μέσης Ανατολής

Η Κίνα ανακοίνωσε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Ιράν, Λίβανο, Ιορδανία και Ιράκ, που επλήγησαν από κρίση μετά τα πλήγματα Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν, καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές και υπογραμμίζοντας τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισραηλινές επιθέσεις με βομβαρδισμούς σε Ιράν, Λίβανο και Ιράκ

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μαζικούς βομβαρδισμούς σε υποδομές στην Τεχεράνη και νότια Βηρυτό. Ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.200 θανάτους.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ, δύο νεκροί σε πλήγματα κοντά στο Ιράν

Επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε ένοπλη οργάνωση. Το Ιράκ γίνεται όλο και περισσότερο πεδίο μάχης, με συνεχιζόμενες επιθέσεις και αντίποινα στη Μέση Ανατολή.
Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το AFP

Νέα έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στην ανατολική Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά την επίθεση σε φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση με τουλάχιστον έναν νεκρό και δύο τραυματίες. Κάτοικοι ανέφεραν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν.