ΓΔ: 2056.86 -1.45% Τζίρος: 320.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Παραίτηση με αιχμές του υπουργού Παιδείας

«Ανεπαρκή τα κονδύλια για την έρευνα και τη δημόσια παιδεία» κατήγγειλε ο Λορέντσο Φιοραμόντι, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει κι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Κόντε, Λορέντσο Φιοραμόντι. Η κίνησή του αυτή, όπως τόνισε, οφείλεται στα «σαφώς ανεπαρκή κονδύλια προς στήριξη της δημόσιας παιδείας που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020».

«Όταν πρόκειται για τα σχολεία και την επιστημονική έρευνα, απ΄ ό,τι φαίνεται δεν μπορούν ποτέ να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Αλλά όταν υπάρχει η πολιτική βούληση για άλλους σκοπούς εξασφαλίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο παραιτηθείς υπουργός.

Ο Φιοραμόντι είναι μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Μετά με την παραίτησή του από την κυβερνητική ομάδα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, προτίθεται σύντομα να αποχωρήσει από τους «πεντάστερους» και να ιδρύσει μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία αναμένεται, πάντως, να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Η κίνηση αυτή προσθέτει ένα ακόμη θέμα προς επίλυση στα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Με πρώτο και κύριο τις πρόσφατες αποχωρήσεις τριών γερουσιαστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν το κίνημα που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο.

Ο Ντι Μάιο τους κατηγόρησε για πολιτικό οπορτουνισμό και για ξεπούλημα κάθε ιδεώδους, αλλά ο Σαλβίνι έσπευσε να τους υπερασπιστεί και τόνισε ότι «στην πραγματικότητα οι "πεντάστεροι" είναι εκείνοι που δεν σεβάστηκαν τις ιδέες και τις υποσχέσεις τους».

Τις ερχόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις γερουσιαστών από την πολιτική δύναμη του Ντι Μάιο, με στόχο, πάντα, την ένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λέγκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Τρεις καραμπινιέροι νεκροί σε έκρηξη κατά έξωσης στη Βερόνα

Τρεις καραμπινιέροι σκοτώθηκαν από έκρηξη κατά την εκτέλεση έξωσης σε αγροικία έξω από τη Βερόνα. Η έκρηξη, που προκάλεσε 60χρονη, κατέρρευσε το κτήριο και τραυμάτισε άλλους 11 αστυνομικούς. Ο δράστης και ένας ακόμη νοσηλεύονται.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί έμπνευση για όλους μας

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποθέωσε την Τζόρτζια Μελόνι, αποκαλώντας τη «έμπνευση για όλους» και συγχαίροντάς τη για το νέο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά, παροτρύνοντας το κοινό να το αποκτήσει.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Πρέπει να αποφύγουμε εντάσεις και προκλήσεις στη Γάζα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε περήφανη για τη συμβολή της Ιταλίας στις ειρηνευτικές διαδικασίες για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη σημασία της ημέρας και ευχαριστώντας τους διαμεσολαβητές για τις προσπάθειές τους.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μετανάστες λένε ότι πυροβολήθηκαν από λιβυκή ακτοφυλακή

Μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο από την ιταλική ακτοφυλακή, καταγγέλλοντας ένοπλη επίθεση στα ύδατα της Μάλτας. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στη Σικελία, ενώ οι ιταλικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Νίκησε ξανά ο απερχόμενος περιφερειάρχης στην Τοσκάνη

Ο κεντροαριστερός Εουτζένιο Τζάνι επανεκλέγεται περιφερειάρχης Τοσκάνης με 54,6%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Ο κεντροδεξιός Αλεσάντρο Τομάζι συγκεντρώνει 40,6% και η αριστερή Αντονέλα Μπούντου 5%.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σάλος από δήλωση υπουργού για «εκδρομές στο Άουσβιτς»

Αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση της Ιταλίδας υπουργού Εουτζένια Ροτσέλα για τις σχολικές επισκέψεις στο Άουσβιτς, με την αντιπολίτευση να ζητά από τη Μελόνι να αποδοκιμάσει τα λεγόμενά της για τον αντισημιτισμό και τον φασισμό.