ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ισραήλ

Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το Ιράν

Αιτία, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Αβίβ Κοχαβί, οι ολοένα και πιο επιθετικές κινήσεις του Ιράν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο περιορισμένης έκτασης αναμέτρηση με το Ιράν, επικαλούμενος τις δραστηριότητες και αυτές που αποκάλεσε φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Η Τεχεράνη προχωρά ολοένα περισσότερο στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, εμπλουτίζοντας ολοένα περισσότερο ουράνιο και χρησιμοποιώντας περισσότερες συσκευές φυγοκέντρισης, είπε ο Κοχαβί κατά τη διάρκεια φόρουμ για την εθνική ασφάλεια που διεξήχθη κοντά στο Τελ Αβίβ.

Δοθείσης της έλλειψης αντίδρασης από τη Δύση υπάρχει κίνδυνος το Ιράν να είναι σύντομα σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστήριξε ο Κοχαβί.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Κοχαβί εξάλλου, το Ιράν συνεχίζει να ασκεί μια πολύ πιο επιθετική πολιτική στην περιοχή, ειδικά έναντι αραβικών χωρών του Κόλπου. «Δεν υπάρχει καμία αντίδραση, καμία αντεπίθεση και καμία αποτροπή όσον αφορά τις ιρανικές ενέργειες», υποστήριξε.

Για τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου, η Τεχεράνη ασκεί επίσης ολοένα πιο επιθετική πολιτική έναντι του Ισραήλ. «Αλλά αντιδρούμε και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε», τόνισε. Μπροστά στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, συνέχισε, «αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα να υπάρξει αναμέτρηση περιορισμένης έκτασης — ή κάτι περισσότερο από αυτό — ανάμεσα σε εμάς και το Ιράν δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει το Ιράν «τη μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια δεκάδες στόχους στη Συρία, ιδίως δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν. Αξιωματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να επεκτείνει τα ερείσματά της και να μετατρέψει τη συριακή επικράτεια σε προγεφύρωμα.

Το Ιράν και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποστηρίζουν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί από το 2011 στη Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εξοντώσαμε οπλισμένο τρομοκράτη στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο νότιο Λίβανο, σε εχθροπραξίες με τη Χεζμπολά, σκότωσε ένοπλο άνδρα που κινείτο εντός της ζώνης ασφαλείας στο Ματζντάλ Ζουν, χωρίς να διευκρινίσει αν ανήκε στη Χεζμπολά.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Χαμενεί κηδεία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί στο λαϊκό προσκύνημα για τον νεκρό αγιατολάχ Χαμενεΐ

Χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη για να τιμήσουν τον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε στον πόλεμο με ΗΠΑ και Ισραήλ. Παρόντες με σημαίες και φωτογραφίες συμμετείχαν στις μαζικές επικήδειες τελετές.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν μετά την εκεχειρία

Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι Λιβανέζοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν πάνω από 4.300 νεκρούς και οδήγησαν σε εκτόπιση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κάλεσμα για εκδίκηση και μαζική συμμετοχή στην κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και κάλεσε τους Ιρανούς να συμμετάσχουν μαζικά στις επιμνημόσυνες τελετές που ξεκινούν το Σάββατο στην Τεχεράνη.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με άμεση απάντηση σε κάθε απειλή κατά της χώρας

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και δυναμικά σε κάθε απειλή κατά του λαού ή της ηγεσίας του. ΗΠΑ και Ιράν είχαν τεχνικές συνομιλίες στη Ντόχα για το Στενό του Ορμούζ και κατάπαυση του πυρός.