ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Αργεντινή: Επιβεβαίωσε τη στάση πληρωμών ο Αλμπέρτο Φερνάντες

Στη παραδοχή ότι η Αργεντινή έχει περιέλθει σε καθεστώς στάσης πληρωμών προχώρησε ο περονιστής πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Αργεντινή βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών», επιβεβαίωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Αλμπέρτο Φερνάντες, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», είπε ο κεντροαριστερός περονιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο América TV.

Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κήρυξε πτώχευση.

«Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».

Την Παρασκευή, το Μπουένος Άιρες ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου εκπεφρασμένων σε δολάρια, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στη χώρα, αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s (S&P) αντέδρασαν υποβαθμίζοντας τη χώρα στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (RD και SD, αντίστοιχα).

Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος-οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).

«Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις», στηλίτευσε ο Φερνάντες, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Ο Φερνάντες διαδέχθηκε τον κεντροδεξιό Μαουρίσιο Μάκρι, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από πλήρη αποτυχία στο πεδίο της οικονομίας: άφησε τη χώρα σε ύφεση, με υψηλό πληθωρισμό, με το ποσοστό της φτώχειας σε άνοδο. Το 2019, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να καταγράψει αύξηση 55%.

Το Σάββατο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης· προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, των επιδομάτων για τους μη προνομιούχους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.

«Η Αργεντινή έχει βρεθεί χωρίς δολάρια, αυτό έχει συμβεί ήδη», εξήγησε ο Φερνάντες, που θέλει να μειωθεί η δολαριοποίηση της οικονομίας της χώρας του. «Πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της αποταμίευσης σε δολάρια», πρόσθεσε.

Είναι κάτι σαν παράδοση σε κάθε οικονομική κρίση που ενσκήπτει στη χώρα οι πλουσιότεροι πολίτες της να συσσωρεύουν δολάρια, επιδεινώνοντας την πτώση του πέσο και τις οικονομικές δυσχέρειες.

«Η Αργεντινή έχει ανάγκη να ξαναρχίσουν να εισέρχονται στη χώρα δολάρια και να οικοδομήσει ξανά αποθέματα σε δολάρια, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατο να τιμήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σε 330 δισ. δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων 44 δισεκ. οφείλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά η συνέλευση ΠΟΥ με το βλέμμα σε χανταϊό και Έμπολα

Ξεκινά η γενική συνέλευση του ΠΟΥ με θέματα συνθήκη για πανδημίες και αποχώρηση ΗΠΑ-Αργεντινής, ενώ κυριαρχεί ανησυχία για χανταϊό και Έμπολα. Ο ΠΟΥ αποδυναμωμένος μετά την έξοδο ΗΠΑ, μειώνει προϋπολογισμό και προσωπικό.
Σημαία Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές απολύσεων και περικοπών στη μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής

Στην Αργεντινή, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι περικοπές και οι αποχωρήσεις στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία λόγω λιτότητας επηρεάζουν σοβαρά την έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Ανεπιβεβαίωτη η προέλευση μόλυνσης, ύποπτο κρούσμα Βρετανού

Η Αργεντινή ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προέλευση της μόλυνσης από τον χανταϊό που εντοπίστηκε σε κρουαζιερόπλοιο από την Ουσουάια, παρότι εξέτασε τις διαδρομές όσων προσβλήθηκαν.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Το ολλανδικό ζευγάρι είχε ταξιδέψει σε 3 χώρες πριν την κρουαζιέρα

Ζευγάρι από την Ολλανδία που πέθανε από χανταϊό είχε ταξιδέψει μήνες σε Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη πριν επιβιβαστεί στο MV Hondius. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν στην Αργεντινή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Καβάλα πανοραμική θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθολικοί ιερείς από την Αργεντινή στην Καβάλα με αποστολή κατά της φτώχειας

Δύο καθολικοί ιερείς από την Αργεντινή, μέλη του δικτύου «Ιερείς κατά της φτώχειας», επισκέφθηκαν τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σε ένα προσκύνημα με πνευματική και κοινωνική διάσταση.