ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό, με Ουκρανία και Ρωσία να ανταλλάζουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία απέτρεψε ουκρανική επίθεση στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, με την ένταση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή και η Ευρώπη να κινδυνεύει καθώς οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί της περιοχής του σταθμού έχουν αυξήσει την πιθανότητα ενός σοβαρού δυστυχήματος μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου στον κόσμο πυρηνικού δυστυχήματος, το Τσέρνομπιλ, το 1986 .

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει εκφράσει κατ' επανάληψη ανησυχίες για τον βομβαρδισμό της περιοχής του σταθμού, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει βομβαρδίσει κατ΄επανάληψη την περιοχή του σταθμού ενώ η Ρωσία λέει πως η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει την περιοχή του σταθμού. Και οι δύο οι πλευρές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της άλλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με δυτικά όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή», δήλωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βαλντίμιρ Πούτιν. Ο Πατρούσεφ είπε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απέτρεψαν μια "τρομοκρατική επίθεση", όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον του σταθμού.

Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας δήλωσε σήμερα πως ο σταθμός αποσυνδέθηκε και πάλι από το ενεργειακό δίκτυο αφού ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στις εναπομείνασες γραμμές υψηλής τάσης, αφήνοντάς τον μόνο με γεννήτριες ντίζελ. Η Energoatom είπε επίσης πως η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο.

Ο σταθμός στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καύσιμα που φθάνουν για 15 ημέρες για τη λειτουργία των γεννητριών, ανέφερε. Παρότι οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει, χρειάζονται διαρκή παροχή ηλεκτρισμού προκειμένου να συντηρηθεί το πυρηνικό καύσιμο στο εσωτερικό τους και να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

«Χθες... οι δύο τελευταίες γραμμές υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP), που τον συνδέουν με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, υπέστησαν ζημιές. Στις 11:04 μ.μ. ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συσκότισης [blackout]. Και οι 20 γεννήτριες ντίζελ άρχισαν να λειτουργούν», ανέφερε σε ένα μήνυμα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Στο εγγύς μέλλον, (η Ρωσία) θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει και να συνδέσει τις γραμμές επικοινωνίας του ZNPP στην κατεύθυνση της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας και του Ντονμπάς», ανέφερε η Energoatom, το προσωπικό της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί τον σταθμό παρά την κατοχή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο σταθμός, που παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες κάποιες φορές μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς «οικογενειακή φωτογραφία» η G20 στην Ατλάντα λόγω Λαβρόφ

Ξεκίνησε η σύνοδος G20 στην Ατλάντα υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρούμπιο μίλησε για κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές στην οικονομική τάξη, σε συγκυρία ανόδου του πετρελαίου.
Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία ρωσικά δεξαμενόπλοια με ντίζελ πλέουν προς ΗΠΑ, λέει η Μόσχα

Τρία πετρελαιοφόρα με ρωσικό ντίζελ κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις σε Ουκρανία και Ευρώπη. Ένα τέταρτο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν-Τραμπ.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

O Πούτιν συνομίλησε με Φινλανδία και Νορβηγία για Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Φινλανδό πρόεδρο Στουμπ και τον Νορβηγό πρωθυπουργό Στέρε για την Ουκρανία. Συμφώνησαν στην επανέναρξη συνομιλιών τον Νοέμβριο. Φινλανδία και Νορβηγία ζήτησαν αποκλιμάκωση επιθέσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε 400 εγκαταστάσεις της Naftogaz φέτος στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει φέτος σχεδόν 400 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής Naftogaz, σύμφωνα με την εταιρεία. Σήμερα, μονάδα φυσικού αερίου στο Χάρκιβ επλήγη από επίθεση ρωσικού drone.