ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ομιλία
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας στην Ουκρανία, χαμογελαστός στο βήμα.

Ουκρανία: Παρά την υπόθεση Τραμπ, η Ουάσινγκτον παραμένει «στρατηγικός εταίρος» 

Αγωνιώντας να διατηρήσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα του που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να μην προσβάλει ούτε τον Τραμπ ούτε τους αντιπάλους του.

Η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του, είναι μια «εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ, εκτίμησε σήμερα η ουκρανική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει ένας «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο. «Η Ουκρανία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιουλία Μέντελ, εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας στρατηγικός εταίρος για εμάς και είμαστε ευτυχείς που ενισχύουμε τις σχέσεις μας διευρύνοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς», συνέχισε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ζελένσκι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, και τον Λευκό Οίκο βρίσκονται στο κέντρο των κατηγοριών για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια μιας ιστορικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία.

Αγωνιώντας να διατηρήσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα του που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να μην προσβάλει ούτε τον Τραμπ ούτε τους αντιπάλους του.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, τάχθηκε υπέρ της «παραπομπής» του δισεκατομμυριούχου για «κατάχρηση εξουσίας» για προσωπικούς πολιτικούς σκοπούς. Επαφίεται τώρα στη Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί, να κρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο.

Κατηγορείται κυρίως ότι ζήτησε από την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα για έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του τελευταίου, τον Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου ενός ουκρανικού ομίλου, και ότι έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας περίπου 400 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διστάζει να δώσει τεχνογνωσία Patriot στην Ουκρανία

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές πριν επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους Patriot, φοβούμενος ότι η τεχνολογία ίσως χρησιμοποιηθεί εναντίον τους στο μέλλον.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ζελένσκι-Βανς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τις ρωσικές επιθέσεις και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας, τονίζοντας τη σημασία των συστημάτων Patriot για την προστασία της Ουκρανίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Αβέβαιο» αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία η παραγωγή πυραύλων Patriot

Ο Τραμπ δήλωσε στους Financial Times ότι δεν έχει αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάσει πυραύλους Patriot, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι υπό εξέταση καθώς απαιτείται προσοχή στην εξαγωγή τέτοιου οπλισμού.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζήτηση με Ουκρανό πρόεδρο για πυραύλους Patriot στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ, ζητώντας έγκριση για αγορά πυραύλων Patriot. Συζήτησαν άδεια παραγωγής και ειρηνευτικές συνομιλίες ενώ ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται ανελέητα.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο με αφορμή τη κηδεία του γερουσιαστή Γκράχαμ. Ο Ζελένσκι επιδιώκει ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας, ενώ το Κίεβο χάνει έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του.